August 06, 2020

POSKUPLJUJE GORIVO za 15 pfeniga: Savet ministara BiH izglasao povećanje akciza, godišnje još pola milijarde KM od gradjana

POSKUPLJUJE GORIVO za 15 pfeniga: Savet ministara BiH izglasao povećanje akciza, godišnje još pola milijarde KM od gradjana

Savet ministara Bosne i Hercegovine izglasao je danas povećanje akciza na gorivo za 15 pfeniga po litru, a Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama naći će se uskoro pred državnim parlamentarcima.

Naime, Savet ministara BiH na današnjoj sednici dao je podršku za usvajanje povećanja akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje.

Podsećamo, termin za usvajanje izmena i dopuna Zakona o akcizama, kao jednog od osnovnih preduslova MMF za narednu tranšu kredita, pomeren je za sredinu aprila. Prvobitni termin, 24. mart 2017. godine, nije ispoštovan.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da ovaj model akciza nije izmislila BiH.

– Ovakav model akciza postoji u svetu, ali i u regiji. Ovo nije izmišljanje tople vode, to je praksa koja se primenjuje po celom svetu. Stalno govorimo da nema ozbiljnog i dinamičnog razvoja bez infrastrukture, od toga je putna najbitnija. Akcize su jedan od instrumenata da bi se stekla ekonomska sigurnost – podsetio je Zvizdić.

Zvizdić očekuje da će Predstavnički i Dom naroda u što skorije vreme održati svoje sednice i usvojiti ove zakone čime bi bili stečeni uslovi da BiH dobije drugu tranšu kredita MMF.

– Ovim su zaokružene sve mere i stvoreni realni uslovi za realizaciju i implementaciju aranžmana sa MMF – istakao je Zvizdić.

Izvor: Klix.ba

About The Author

Related posts

1 Comment

 1. Novica

  Kad ce se ovi na vlasti dozvat pameti. Nije problem placat akcizu ako se dobro zna gde ide. Ako ona ide na izgradnju puteva. Ali ako se mi vozimo po starim putevima,po rupama, ako se putarina naplacuje po visokim cjenama( primer novi auto put Doboj-Prnjavor gde kosta 4 km za 36 kilometara ,a bio pred izbore besplatan),ako se taj iznos uplacuje vise puta kroz registraciju i sve vezano za automobile, ako se od th para isplacuje radnicima u administraciji . E tu dolazi do problema i to velikih.
  Umjesto da smanjite plate u drzavnoj administraciji , smanjine njihov broj, Natjerate privrednike da redovno isplacuju plate, da nemoze plata biti zakonski minimalac, da zakonodavac krivicno odgovara za utaju poreza,za neisplacivanje plata, i ostale mucke.
  Bosna nigde napred nemoze.
  Nerealno je da jedna cistacica u opstini, skoli ,zdrastvu ima vecu ,istu platu ko jedan, policajac, vozac, masinovodja itd.

  DOLE DODIK, Bakir i ostala gamad.

  PS: pogledajte statistike koje pokazuje da je Bosna zadnja u evropi majmuni jedni.

  Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.