Posledice suše: Građane BiH očekuje poskupljenje mleka, mesa, voća i povrća

Posledice suše: Građane BiH očekuje poskupljenje mleka, mesa, voća i povrća

Građane BiH očekuje novo poskupljenje cena osnovnih životnih namirnica – mleka, mesa, voća i povrća, a što će usloviti i rast cena ostalih proizvoda, slaže se većina poljoprivrednih proizvođača.

Rast cena objašnjavaju nedostatkom hrane za stoku, a što je posledica uništenih useva tokom nedavnih suša, i to od 70 do 100 odsto.

Proizvođači su najviše ogorčeni zbog toga što država za njih i njihove probleme, bez obzira na štete i gubitke koje su ih zadesile, najpre zbog snega i mraza, a sada zbog suše, nema ni najmanje sluha. Podsećaju da je poljoprivreda jedan od bitnih stubova države, a pretvorena je u „ruinu“, piše Avaz.ba.

Na području Federacije BiH štete nakon suša su 70 odsto, a naročito su stradali kukuruz i silažni kukuruz, dok su nešto manje štete u voćarstvu, ali ipak znatne, istakao je Nedžad Bićo, predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

– Šteta će itekako utjecati na povećanje cena svega. Povrće je podbacilo, voće, sve, a mi nemamo poticaja koji bi nas zaštitili. Da bi opstao, poljoprivrednik mora povećati cenu jer je puno manji prinos. Neminovno je da će i meso poskupeti, jer poskupljuje hrana za stoku. Sve vuče jedno drugo, to je neminovnost – naglašava Bićo.

Prema rečima direktora kompanije „Milkos“ Adina Fakića, zbog suša je u velikom delu BiH došlo do problema pri proizvodnji hrane za životinje, konkretno krave. Očekuje da će doći do pada proizvodnje mleka zbog pada prinosa kukuruza i kukuruzne silaže.

– Situacija je, zaista, kritična. Moguće je da će doći do poskupljenja hrane za stoku, a samim tim i do poskupljenja mleka – kaže Fakić.

Da je od 60 do 100 odsto useva uništeno, potvrđuje i Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Upozorava da poljoprivrednici rasprodaju stoku jer nema hrane za nju. Podseća da je kukuruza i silaže manje, dok je trava izgorela pa se nema šta ni pokositi.

– Imaćemo manjak stočne hrane, mleka, mesa, ali na cenu ne utiče domaća proizvodnja nego EU i Svetska trgovinska organizacija. Na cene kod nas utiču profiteri koji se bave trgovinom hrane, odnosno prehrambeni lobi koji uvozi proizvode. Oni bi da zarade što više na muci ovog naroda. Mi ne utičemo ni na ene, ali utičemo na kvalitet – naglasio je Usorac i dodao da država treba zaštititi domaću proizvodnju, ali to ne radi, što će omogućiti, kako kaže, prehrambenom lobiju da digne cene koliko je to moguće.

Izvor: Blic/Avaz

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.