August 14, 2020

PRAVI UDAR TEK SLEDI Plate iste, a cene lete u nebo

PRAVI UDAR TEK SLEDI Plate iste, a cene lete u nebo

Iako smo u novu godinu ušli s nadom da će 2018. biti srećnija i berićetnija od prošle, već sada je jasno da su takva očekivanja u domenu naučne fantastike.

Poskupljenja koja su nas dočekala za praznike – a posebno ona koja samo što se nisu obrušila na naše izlizane novčanike, učinila su da praznična euforija brzo splasne, a građani shvate da će, u pogledu gomilanja egzistencijalnih problema, godina koja je pred nama zaseniti mnoge prethodne.

Najveći udar svakako će izazvati skok cena goriva, što će, upozoravaju ekonomisti, pokrenuti lavinu poskupljenja usluga prevoza i roba čija proizvodnja zavisi od ovog energenta.

Ma koliko ovaj potez pravdale opštedruštvenim dobrom, usvajanjem novog Zakona o akcizama domaće vlasti svojim građanima nisu mogle da spreme „optimističniju“ čestitku za 2018. a uručiće nam je 1. febrauara, od kada će litar benzina i dizela na pumpama sa 1,9 otići na skoro 2,1 KM.

Prvi na udaru naći će se vozači, koji će po rezervoaru morati da izdvoje 10 KM više. U nimalo boljoj poziciji neće biti ni putnici, s obzirom na činjenicu da su autprevoznici već najavili poskupljenje karata za deset odsto. Tako će, na primer, u gradskom prevozu u Banjaluci pojedinačna karta sa 1,6 otići na 1,8 KM, a poskupeće i mesečne, te karte u prigradskom i međugradskom saobraćaju.

Pitanje je dana kada će, zbog poskupljenja goriva, skočiti i cene hrane, što je posebno zabrinulo veći deo građana koji ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

U prvom redu, tu je 124.500 nezaposlenih, 15.000 nesrećnika koji dirinče za minimalac, te čak 147.000 radnika čije plate ne prelaze 640 KM, što nije dovoljno ni za troškove prehrane za jednu četvoročlanu porodicu. O standardu penzionera suvišno je i govoriti, s obzirom na činjenicu da dobar deo ove populacije preživljava zahvaljujući besplatnom obroku iz javne kuhinje ili komadu hleba iz nekog kontejnera.

Dok porasta plata u privredi u RS već godinama nema ni na vidiku, penzionerima se sredinom ove godine „smeši“ povećanje od celih dva odsto, što znači da će ljudi sa prosečnom penzijom mesečno biti „bogatiji“ za nekih 7 KM.

Svima njima zajednički je strah od bilo kakvih poskupljenja, jer svojim primanjima, ma koliko stezali kaiš, ne mogu da stignu sve mesečne troškove.

Marinko S, vozač iz Banjaluke, priznaje da sa 600 KM, dok plati sve obaveze, jedva uspe da obezbedi dovoljno hrane za svoju tročlanu porodicu.

– Uskoro će poskupeti gorivo, pa prevoz, pa onda hrana, a plate ni da mrdnu. Uvek se nadamo da će biti bolje, a iz godine u godinu živimo lošije. Bog zna šta će za koju godinu biti sa nama – ističe naš sagovornik.

Ekonomisti objašnjavaju da je, usled poskupljenja goriva, neminovan skok cena mnogih proizvoda, pa tako i hrane, čije će cene otići za 5 do 10 odsto.

Iz Udruženja mlinara RS upozoravaju da treba očekivati ne samo poskupljenje brašna, nego i ostalih prehrambenih namirnica, što potvrđuju i farmeri koji ističu da je dizel glavni energent u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Nakon skoka njegove cene, poskupeće i poljoprivredna proizvodnja – poručuje predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Meso poskupelo za 50 odsto

Početkom godine cena kilograma žive vage svinja skočila je sa 4 na čak 6 KM. Kako najavljuju farmeri, već u ovoj sedmici kilogram bi mogao da poskupi na 7 KM.

Objašnjavaju da je poskupljenje rezultat činjenice da na tržištu vlada manja ponuda, te iz razloga što je, zbog nezapamćene suše koja nas je pogodila prošle godine, značajno poskupela stočna hrana.

S obzirom na skok cene kilograma žive vage, za očekivati je da poskupi i sveže meso, što će biti dodatno opterećenje za građane.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.