April 03, 2020

Pravoslavni se dogovorili o postu, misiji i braku

Pravoslavni se dogovorili o postu, misiji i braku

Poglavari deset pravoslavnih crkava koji učestvuju na Svetom i Velikom saboru Pravoslavnih crkava koji se sutra završava u mjestu Hanji na grčkom ostrvu Kritu, prihvatili su tekst o značaju posta i o misiji pravoslavlja u svijetu.

To je zvanično saopšteno na konferenciji za štampu danas, na kraju petog dana zasjedanja.
Arhiepiskop Vaseljenske patrijaršije Jov je rekao novinarima da je razmatrana i institucija braka.Arhiepiskopu je postavljeno pitanje o tome da li je Sabor utvrdio stav prema odluci Britanaca na referendumu u četvrtak da njihova zemlja napusti EU. Arhiepiskop Jov je odgovorio: “Ne!”.

Grčki mediji registruju da su novinari iz Rusije, čija crkva ne učestvuje na Saboru, pitali na konferenciji za štampu da li će se odluke Sabora odnositi na vjernike te i crkve koje ne učestvuju – Ruske, Antiohijske, Bugarske i Gruzijske.

Arhiepiskop Jov je odgovorio protivpitanjem: “Da li rezultati izbora u demokratskim zemljama važe i za građane koji nisu došli da glasaju?”.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem je pretprošlog četvrtka, 16. juna, otputovala na Sabor pravoslavih crkava na Kritu koji je počeo dva dana kasnije.Sabor koji je trebalo da okupi vođe svih 14 nezavisnih pravoslavnih crkava i da ojača jedinstvo 300 miliona pravoslavnih, pripreman je 55 godina.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve zatražio je, međutim, da domaćin Sabora, vaseljenski patrijarh Vartolomej I, odloži skup, da bi se riješile razlike koje su ona i još tri od 14 nezavisnih pravoslavnih crkava navele kao razlog odbijanja učešća.

Moskovska patrijaršija je navela da ne može prisustvovati sastanku, jer su odbile da učestvuju druge pravoslavne crkve – Bugarska, Gruzijska crkva i Antiohijska patrijaršija čije je sjedište u Siriji.

Problem su bile neke od (ne)uvrštenih tačaka dnevnog reda, ali i “raspored sjedenja”, odnosno protokolarno prvenstvo među crkvama.

 Bez odgovora gej hrišćanima

Grčki mediji prenose da je otvoreno pismo Saboru uputio “Panevropski LGBT hrišćanski forum” koji “za pitanja koja ga se tiču” traži pažnju i brigu crkvenih poglavara.

Izvor: mondo.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.