October 16, 2018

Predrag Jović: FBiH bila dužna da obavijesti javnost

Predrag Jović: FBiH bila dužna da obavijesti javnost

Vijest da će Federacija oduzimati imovinu Srbima koji ne potvrde vlasništvo u roku od šezdeset dana napravila je pravu paniku. Usijali su se telefoni Federalne Geodetske uprave koja optužuje SDS-ovog pomoćnika ministra za izbjeglice BiH Predraga Jovića, da je svojom izjavom napravio pometnju.

Radi se kažu o projektu spajanja grunta i katastra gdje svi mogu besplatno uskladiti zemljišnje knjige brže nego u dugotrajnim sudskim procesima. Pozive će objavljivati sudovi, a vlasnicima koji u roku ne donesu dokaze o vlasništvu, usklađivanje kniga obavlja će se na osnovu postojećih kniga i saslušanja svjedoka.

“Isključujemo bilo kakvu mogućnost upisa nekretnine na državu ako u postojojećim evidencijama zemljišne knjige i/ili katastra država nije bila upisana kao vlasnik. Građane Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti obavještavamo da nemaju razloga za brigu”.

Rok od 60 dana još nije počeo da teče jer će poziv objavljivati opštinski sudovi u državnom i federalnom službernom glasniku, javnim servisima i najčitanijem portalu na područiju opštine. Upravo je u tome problem kaže pomoćnik ministra za izbjeglice BiH Predrag Jović.

Kaže da je namjerno plasirao informaciju o oduzimanju zemljišta koju nije provjerio, da bi se alarmirala javnost. Isti projekat kaže provodi i Geodetska uprava Srpske koja svakog vlasnike zemljišta uredno poziva.

“Federacija to ne radi nego objavi u službenom glasniku. Ja sam namjerno htio da izazovem i javnost i Geodetsku službu Federacije da prosto kažu na koji način rade i šta rade. Prosto su oni bili dužni da na neki način obavijeste javnost”, rekao je Jović.

Direktor Federalne geodetske uprave Željko Obradović objašnjava da rok neće biti kratak jer projekat traje do 2020. kad se poziv objavi i građani čuju za njega mogu da se jave i pokrenu postupak. Od tog momenta imaće rok od 60 dana da svu dokumentaciju dostave a mogu tražiti i dodatnih devedeset.

Izvor: ATV

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.