October 20, 2018

PREKO VODE DO SLOBODE Migranti sve češće prelaze Drinu u želji da se domognu EU

PREKO VODE DO SLOBODE Migranti sve češće prelaze Drinu u želji da se domognu EU

Šest migranata iz Irana i sa područja Kosova otkriveno je kako lutaju u mestu Ekonomija kod Zvornika, a koji su u Srpsku nelegalno došli iz Srbije preko reke Drine.

Da po njihovom naselju hodaju stranci policiji su u utorak oko 21.20 prijavili građani. Službenici PS Zvornik su našli pet osoba mlađe dobi. Utvrđeno je da se radi o tri državljanina Irana i dva državljanina sa teritorije Kosova.

– Odmah je obaveštena Služba za poslove sa strancima -Terenski centar Bijeljina i Granična policija BiH. Istog dana policijski službenici su navedene osobe predali na dalje postupanje Graničnoj policiji – rekli su u PU Zvornik.

Šestog migranta iz Irana nešto kasnije otkrili su graničari, takođe u mestu Ekonomija.

Kako saznajemo, migranti su otkriveni u blizini graničnog prelaza, a pretpostavlja se da su iz Srbije u RS prešli preko željeznog mosta koji se nalazi u blizini. Kod sebe su imali pasoše, ali je sporno to što su u njima imali pečate koji dokazuju da su ušli u Srbiju, ali ne i dokaz da su legalno ušli u BiH.

Naši sagovornici tvrde da migranti najčešće koriste Drinu za nelegalni prelazak i delove graničnog pojasa koji su nepristupačni. Uglavnom prelaze noću, najverovatnije iz smera Malog Zvornika, a pretpostavka je da ih neko u Srbiji doveze do granice i tu ostavi.

– Malo je verovatno da bi oni sami znali da dođu Drine, jer je to za njih nepoznat teren. Svima je zajedničko da žele da idu dalje, odnosno ne žele da ostaju u BiH – kažu našu sagovornici.

U Kozluku kod Zvornika ovog meseca policija je pored puta Zvornik-Bijeljina zatekla osam mlađih nepoznatih osoba koje kod sebe nisu imale identifikacione dokumente, ali je utvrđeno da se radi o četiri državljana Pakistana i četiri državljana Šri Lanke. Letos su službenici GP na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika otkrili dva maloletnika iz Avganistana koji su bili skriveni u prikolici kamiona koji je prevozio lubenice iz Grčke u Hrvatsku.

Mesto Ekonomija kod Zvornika

Foto: Rade Jokić / RAS Srbija Mesto Ekonomija kod Zvornika

Da se BiH suočava sa povećanim brojem ilegalnih ulazaka migranata koji žele da se domognu Evrope pokazuju informacije koje svakodnevno stižu iz GP. Juče su na području Bileće otkrivene četiri osobe koje su rekle da dolaze iz Alžira, a koje su stigle iz Crne Gore.

Po podacima Granične policije BiH od početka godine, pa do 22. novembra u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska granice otkrivena su 522 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. To je povećanje od 275 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je otkrivena 191 osoba. Najveći broj njih pokušao je da uđe iz Srbije i Crne Gore.

Krijumčario pet migranata

Na području Bihaća uhapšen je M.N. (32), državljanin BiH, koji je u „golfu“ prevozio trojicu državljana Alžira, te po jednu osobu iz Maroka i Pakistana. Migranti, koji su tražili azil u BiH, predati su Azilantskom centru u Trnovu, a protiv M.N. će biti podnesen izveštaj zbog sumnje da je krijumčario ljude.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.