October 19, 2018

PRELETAČI UGROZILI SMISAO IZBORA Promena STRANAČKIH DRESOVA u RS nikad masovnija

PRELETAČI UGROZILI SMISAO IZBORA Promena STRANAČKIH DRESOVA u RS nikad masovnija

Odnos snaga vlasti i opozicije u RS više su promenili politički preletači, nego izbori.

Reč je političarima koji su u protekle tri godine napustili stranke na čijim su listama dobili mandat, postali samostali, prešli na stranu nekadašnjih političkih protivnika ili su osnovali svoje stranke. U sezoni promene političkih dresova deblji kraj je izvuka opozicija, naročito SDS, koja je samo u NSRS ostala bez pet svojih poslanika, plus Ilija Stevančević iz PUP koji je mandat dobio na njihovoj listi. U parlamentu BiH ostali su  bez Ognjena Tadića i Đorđa Krčmara, ali im je iz DNS prišao Jovan Vukovljak. Na lokalu je situacija još gora i gotovo da nema dana bez promene stranačkih dresova.

Ako pitate opoziciju, reč je o političkoj korupciji koja je počela odmah nakon opštih izbora aferom „dva papka“ koja nije imala sudski epilog. Međutim, gledano očima vlasti, oni koji prilaze njima ne čine ništa loše već su se „dozvali pameti“. U anketi „EuroBlica“ građani u RS imali su različite odgovore na pitanje – da li biste glasali za onoga ko je promenio stranku?

Jedan od retkih koji je iz vlasti otišao u opoziciju jeste poslanik Napredne srpske Adam Šukalo. Šta o tome misle građani, kaže, videće tek na idućim izborima. Ali, kada bi mogao da vrati vreme, Šukalo kaže da bi najverovatnije izabrao put koji bi bio alternativa i vlasti i opoziciji.

Adam Šukalo

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija  Adam Šukalo

-Nakon 100 dana podrške aktuelnoj Vladi RS povukao sam dobar potez u smislu drugačijeg pozicioniranja prema vladajućoj strukturi, jer je Vlada dovela RS na najniže grane. Da li sam uradio dobro prema sebi, u kontekstu nekog ličnog interesa odričući se privilegija koje nosi vlast? U svakom slučaju nisam. Ali, odlučio sam se na tu borbu, sada pomalo nezadovoljan i što sam odlučio da je vodim sa kolegama iz opozicije koje do sada nisu pokazale dovoljan interes – kaže Šukalo za „EuroBlic“.

Potpredsednik NSRS Nenad Stevandić, po napuštanju SDS, osnovao je partiju Ujedinjenu Srpsku. Stevandić formalno nije deo vladajuće koalicije u RS, ali u parlamentu uglavnom podržava sve odluke vlasti, a pozicije koje dobija u javnom sektotu naljutile su i lidera DNS Marka Pavića. Stevandić tvrdi da se nije promenio i da u onome što govori nema nikakve razlike u poslednjih 20 godina.

Nenad Stevandić

Foto: S. Popadić / RAS Srbija Nenad Stevandić

– To je vođenje bolje ekonomske politike i stabilne nacionalne politike. Mi u US nigde nismo preleteli, napravili smo svoju stranku, mada ne sporim da je bilo nekog manjeg preletanja iz partije u partiju. Dakle, stvorili smo novu organizaciju koja temelji najbolje ekonomske projekte i najčestitije nacionalne vrednosti, one koje je SDS napustila. Pre se može reči da je SDS preleteo kod Bakira, što se tiče nacionalne politike, a da smo mi ostali dosledni. Kako nismo imali mogućnost da tu učestvujemo, napravili smo svoje gnezdo koje se zove US. Sve drugo je bilo kratkog daha, a mi smo veoma ponosni na prvi uspeh na lokalnim izborima i na širenje infrastrukture, a to se ne postiže preletanjem nego radom – kaže Stevandić za „EuroBlic“.

Napuštanja SDS, tvrdi Stevandić, glasači im nisu mnogo zamerili.

-Smatramo da imamo pad ispod deset odsto u starim glasačima, koji su i ranije glasali za nas, ali smo zato dobili novih 30 do 40 odsto što je za nas put napretka i sigurni smo da smo izabrali dobar put – ubeđen je Stevandić.

Fenomen peletačevića toliko je masovan da je počeo da zanima i akademsku zajednicu u RS. Saša Čekrlija, profesor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, smatra da napuštanje političkih partija uz zadržavanje poslaničkih i odborničkih mandata, te potpuna promena ideologije i političkih motiva, poprima zabrinjavajući obim i dovodi u pitanje kompletan izborni proces. Naime, zbog ovakve masovne pojave, postaje očigledno da izborni rezultat kroz konačan omer vlasti i opozicije nije proporcionalan izbornoj volji građana. Čekrlija je objavio istraživanje o preletačima u okviru publikacije koju su objavili Flozofski fakultet Banjaluka i Fridrih Ebert Štiftung BiH. U istražovanju koje je provedeno na 420 građana RS, čak 72 odsto ispitanika kaže da bi se osećalo prevarenim kada bi osoba za koju su glasali nakon izbora dala podršku suprotnoj političkoj opciji. Na pitanje da li biste smatrali snažnom koaliciju u kojoj značajno mesto čine osobe koje zadrže mandat i priklone se suprotnoj političkoj opciji, 43 odsto isptanih je podgovorilo negativno. Međutim, na izborima je druga priča.

-Značajno je da građani žele pratiti dalji politički angažman kandidata za kojeg su glasali te da se osećaju izdano, ali da sam osećaj prevarenosti gotovo ništa ne promeni. Kako ne postoji zakonska, tako izostaje i moralna osuda čina “preletanja”. Prema rezultatima

prošlogodišnjeg istraživanja poželjnih osobina političara u BiH, politički stavovi i izbori građana su najvećoj meri formirani na osnovu toga da li političar pripada „našoj“ ili „njihovoj” opciji. Promenu političkog stava, koliko god bila radikalna i motivisana ličnim interesom, uključujući i prelazak u drugi politiĉki tabor nije eliminatorna greška političara – navodi Čekrlija.

Izvor:Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.