August 07, 2020

Preminuo posljednji đak koji je preživio streljanje u Šumaricama

Preminuo posljednji đak koji je preživio streljanje u Šumaricama

Jedan od rijetkih đaka koji su preživeli masovna streljanja u Kragujevcu u oktobru 1941. Dragoljub Jovanović preminuo je u 94 godini, objavio je na svom “Fejsbuku” istoričar Dejan Ristić.

Dragoljub Jovanović je imao svega 17 godina kada je bio streljan, podsjeća Dejan Ristić.

“U tijelu je imao čak 11 rana od metaka. Bio je teško ranjen. Bio je na samrti. Majka ga je našla, skoro na izdisaju. Tajno ga je prenijela u njihovu kuću i angažovanjem jednog dobrog ljekara negovala i oporavljala u narednim mjesecima”, napisao je Ristić, koji je imao priliku da ga upozna.

Prema Ristićevim rečima, Jovanović je inicirao izgradnju Spomen-muzeja “21. oktobar” i bio je njegov prvi direktor, a preminuo je svega dva dana prije godišnjice streljanja.

“Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio o svojoj ličnoj tragediji i tragediji svojih drugara. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica”, napisao je Ristić i dodao da je “njegovom smrću umrla i posljednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra”.

Dragoljub Jovanović je prije sedam godina dao intervju za RTS.

“Stalno sam bio u mislima, noge su mi odsječene, a ako me ne potrefi u glavu preživjeću. U tom trenutku sam video majku, pritrčala je i počela da me teši”, rekao je tada Jovanović.

RTS

foto:srbija danas

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.