October 24, 2018

Prije 47 godina emitovana prva epizoda Monti Pajtona

Prije 47 godina emitovana prva epizoda Monti Pajtona

Prije 47 godina emitovana je prva epizoda serije koja obilježila britansku pop-kulturu i koja je postala sinonim za karakteristični ostrvski humor.

“Leteći cirkus Montija Pajtona” prvi put je emitovan 5. oktobra 1969. godine. Ukupno je prikazano 45 epizoda, a ekipa je snimila i pet dugometražnih filmova od kojih su neki postali kultna ostvarenja.

Scenaristi serije i glavni glumci bili su Džon Kliz, Teri Gilijam, Erik Ajdl, Teri Džouns, Majkl Pejlin i Grejam Čapman. Ravnopravni član kreativnog tima bio je i poznati režiser Teri Gilijam, jedini Amerikanac u postavi. On je, osim učešća u pisanju scenarija, bio zadužen za animacije, koje su postale zaštitni znak i mnogima omiljeni momenti „Montija Pajtona”.

Postoji više verzija priče kako je nastao naziv serije „Leteći cirkus Montija Pajtona”, koji je potekao od reputacije ili bolje reći ozloglašenosti, koju je družina imala u BBC-ju. Majkl Mils, jedan od šefova zabavnog programa, insistirao je da riječ „cirkus” bude uključena u ime serije, jer su u redakciji svi govorili da ekipa „tumara po zgradi kao cirkus”.

Oni sami su dodali riječ „leteći”, da bi izbjegli asocijaciju na pravi cirkus, a i da bi „zvučalo kao neki termin iz Prvog svjetskog rata”. „Monti Pajton” im je, kako kažu, zvučalo kao ime „nekog izuzetno lošeg pozorišnog agenta”, ali i kao “ime osobe koja bi mogla da ih sve drži na okupu”,prenosi cDm.

Emitovanje „Letećeg cirkusa Montija Pajtona” završeno je decembra 1974. godine, poslije 45 epizoda.

Izvor: BUKA

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.