„Primavera“ okupila 400 umjetnika

„Primavera“ okupila 400 umjetnika

 

U organizaciji Udruženja građana „Muzički umjetnici Semberije“ , a u saradnji sa muzičkom školom „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine, od 23. do 26. marta ove godine u Etno-selu Stanišići, održan je II internacionalni festival muzike „Primavera“. Festival su pomogle lokalne uprave Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Eparhija Zvorničko-tuzlanska, kao i privrednici i pojedinci, a medijski pokrovitelji su bili Pan radio i Semberske novine.

Međunarodni festival „Primavera“ već u drugoj godini svog održavanja okupio je oko 400 učesnika iz 60 muzičkih škola Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i BiH, koji su se ovoga puta takmičili u šest različitih kategorija: klavir, klavirski duo, harmonika, violina, gitara i flauta. Izvođenja takmičara ocjenjivali su eminentni muzički stručnjaci iz regiona – profesori iz Beograda, Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Valjeva, Prijedora i Bijeljine.

Svečano otvaranje „Primavere“ uveličano je solističkim koncertom pijaniste Aleksandra Serdara, a nastup su imale i Marina Tomić (violina) i Dina Fejzić (klavir).

Tokom takmičarskog dijela festivala dodijeljene su brojne nagrade, dok su se pobjednici kategorija publici predstavili i na završnim koncertima koji su održavani svake večeri. Najjači utisak su ostavili dobitnici specijalnih nagrada sa osvojenih maksimalnih 100 bodova i to u disciplini klavir: Asja Avdić (Tuzla), Tara Vukadinović (Šabac) i Irina Brodić (Šabac), a u disciplini violina: Lana Zorjan (Novi Sad) i Anđela Josifoski (Zemun).

Na zatvaranju festivala koji je ove godine trajao četiri dana, predsjednik Udruženja „Muzički umjetnici Semberije“ Siniša Pajić je zahvalio je učesnicima, kolegama i publici na odzivu i podršci festivalu, ističući da ovakvi događaji doprinose popularizaciji klasične muzike i raznovrsnosti kulturne ponude. Takođe, izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivne energije i pohvalnih komentara upućenih organizatorima od strane učesnika festivala, kao i nadu da će i u narednim godinama festival „Primavera“ postajati sve uspješniji i značajniji i okupljati veliki broj mladih umjetnika i ljubitelja muzike.

About The Author

Related posts

1 Comment

  1. Nevena

    Mislim da ima dosta forsiranja ucenika ciji su mentori ili clanovi zirija ili profesori iz skola koje pohadjaju, tako da bi deci iz Srbije, posebno Beograda bilo bolje da na istom ne ucestvuju vec da idu u Rim , Pariz gde im je kvalitet cenjen i ocenjen pravicno i gde dobijajaju nagrade, a ne omalovazavanje. Videla sam rezultate i sve mi je bilo jasno .. Drage kolege umetnici, manite se sujete i samoreklamerstva i najzad budite posteni i realni prema svoj deci, jer su to ipak deca i nepravdu drugacije primaju od nas odraslih . Mislite o tome da nepravednim sudom ostavljate oziljke na tananoj decjoj dusi … 🙁

    Reply

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.