April 02, 2020

Priprema za polazak u školu u Loparama za 15 mališana

Priprema za polazak u školu u Loparama za 15 mališana

Dosadašnja praksa pokazala je da djeca koja ne idu u vrtić u školu dolaze sa znatno manjim znanjem od vršnjaka koji su bili u predškolskim ustanovama.

Kako bi se mališani pripremili za obrazovni proces, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i ove godine realizuje pripremni program djece pred polazak u školu. Ovaj program od 1. marta do 31. maja pohađa petnaestoro mališana u JU Dječiji vrtić „Lopare“.Direktorka Daniela Cvijanović podsjeća da su besplatni, tročasovnim pripremnim programom, obuhvaćeni skoro svi prvačići u ovoj majevičkoj lokalnoj zajednici.

– Prema podacima resornog opštinskog odjeljenja, u septembru u školu kreće 50 prvačića u tri centralne škole, u Loparama, Priboju i Koraju. Većina mališana ovog uzrasta pohađa redovno vrtić, a sada će biti obuhvaćeno i preostalih petnaestoro. Inače, zgrada vrtića u kojoj u tri grupe boravi 60 mališana, iako pravljena davne 1980. ima odlične uslove. Ohrabruje i tendencija povećanja broja mališana u ovoj ustanovi – kaže Cvijanovićeva.

Načelnica za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Nataša Cvijanović, tokom posjete Loparama, podsjetila je da je za pripremu djece pred polazak u školu, resorno ministarstvo od 2011. izdvojilo 2,5 miliona KM, a ove godine 337.000 maraka.

Ona je dodala i da je obuhvat djece u predškolskom obrazovanju 22,5 odsto, odnosno 4.500 djece u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole u Srpskoj.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.