October 16, 2018

Pripremite se: Već su krenule velike gužve na granici, ali i novi, detaljniji pregledi. Koji?

Pripremite se: Već su krenule velike gužve na granici, ali i novi, detaljniji pregledi. Koji?

Najveće gužve očekuju tokom cijelog petka i u prvom dijelu subote, a potom ponovno u utorak

Ono što obilježava božićne praznike su gužve, kako u trgovinama tako i na cestama, a posebno na graničnim prijelazima. Razlog gužvi na granicama, osim, naravno, povećanog prometa, su i detaljne kontrole na carini, piše Večernji list BiH.

Carinske kontrole

Svi koji putuju  automobilom prema BiH iz zemalja zapade Evrope u većini slučajeva moraju prijeći neki od graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja podliježe zakonima Evropske unije. Na službenim stranicama Ministarstva financija Republike Hrvatske nalazi se objašnjenje što se sve smije unijeti na prostor Hrvatske. – Roba nekomercijalnoga karaktera koja se nalazi u osobnoj prtljazi putnika koji putuju iz “trećih zemalja” oslobođena je plaćanja uvozne carine, PDV-a icarine pod uvjetom da nije namijenjena preprodaji i da ne premašuje ukupnu vrijednost ili količinu mjerodavne za primjenu oslobođenja – stoji na službenoj stranici Ministarstva finansija RH pod čiju nadležnost spada Carinska uprava.

Preko hrvatske granice možete, između ostaloga, prenijeti 200 cigareta, 250 grama duvana za pušenje, jednu litru destiliranoga i žestokog alkoholnog pića s udjelom alkohola većim od 22%, pjenušava i desertna vina do 2 litre te ostalo vino u istoj količini, parfeme do 50 ml i toaletne vode do 25 ml, lijekove i medicinske proizvode u količini nužnoj za osobne potrebe, uz predočenje osobne medicinske dokumentacije, jedno pakovanje čaja, tinktura, kapljica, ampula, kapsula, masti, kreme itd., a sve to vrijedi i za carinu BiH.

Što se ne smije prenositi

Robe nekomercijalnoga karaktera, uključujući darove i suvenire koji se nalaze u osobnoj prtljazi, ne smiju prelaziti carinsku vrijednost od 200 KM, potvrdili su iz Uprave za neizravno oporezivanje za Večernji list. Ono na što se mora pripaziti pri povratku iz BiH nakon praznika prilikom prelaska granice s Hrvatskom, osim onoga što se i inače smatra nelegalnim, je zabrana unosa mlijeka i mesa te njihovih prerađevina u bilo kojim količinama. Oni koji doputuju iz dijaspore često su u iskušenju pri povratku ponijeti domaće suhomesnate i mliječne proizvode, no ta zabrana odnosi se čak i na mesne i mliječne prerađevine koje se nalaze u sendvičima koje putnici često nose. Europska unija je tu zabranu uvela za “treće zemlje”, među kojim su BiH, Srbija, Crna Gora i dr

Izvor:Večernji list

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.