August 15, 2020

Problemi višečlanih porodica na području Lopara

Problemi višečlanih porodica na području Lopara

Na području opštine Lopare registrovana je 61 porodica sa četvoro i više djece koje se suočavaju sa brojnim problemima.

Dragan i Tatjana Gavrić sa kćerkama Draganom, Jelenom, Danijelom i sinovima Nenadom i Mikicom žive u sobici od 30 kvadrata u staroj, neuslovnoj kući u Pukišu kod Lopara. Dječji dodatak od 140 maraka jedini je redovni izvor prihoda sedmočlanoj porodici. Preko ljeta rade za nadnicu, ali zimi je, kažu, mnogo teško.

– Kuća je puna vlage. Stolarija dotrajala, a izlolacije nema. Najpotrebnije nam je ipak da uvedemo vodu i napravimo kupatilo za djecu. A nismo u mogućnosti da to uradimo. Petoro je djece, treba mlijeko, pelene. Dvije curice idu u školu i moramo im obezbjediti knjige, odjeću, obuću, užinu – priča otac Dragan.

Dodaje da njegovoj porodici pomažu rodbina, komšije i prijatelji ali da je sve to jedva dovoljno za preživljavanje.

– Malo povrća sadimo oko kuće, ali zemlje da obrađujemo nemamo. Mnogo bi nam značilo kad bi nam neko poklonio ili kupio kravu – kaže Dragan.

Međutim, majka Tatjana ističe za Srpskainfo da nije lako biti majka petoro djece, ali da je njoj najvažnije da su ona zdrava.

– Mnogo posla u kući i domaćinstvu, ali sve se stiže. Rano ustajem, kasno liježem. Dok napravim šta da pojedu, operem, počistim, prođe dan. Ali borimo se – kaže Tatjana.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Djeca Gavrića imaju skromne želje i to da žive u uslovima koje ima većina njihovih vršnjaka. Dvanaestogodišnja Dragana želi svoju sobu, kompjuter i  televizor.

– Da mogu na miru da učim i da imam sobu gdje bi mi dolazili drugari – kaže djevojčica.U Udruženju roditelja sa četvoro i više djece „Podmladak“ navode da većina višečlanih porodica ima skromna, socijalna primanja. Dodaju da su nezaposlenost, ali i ruševne i neuslovne kuće, najveći problem ove populacije.

Predsjednik ovog udruženja Mile Perić kaže da porodice lošijeg materijalnog stanja iz ove kategorije svakodnevno traže pomoć.

– Prije svega u građevinskom materijalu, ali i u stočnom fondu, plastenicima, sadnicama voća. Naš cilj je da ublažimo njihov položaj ali im i omogućimo da privređuju i žive od svog rada – ističe Perić.

Opština Lopare usvojila je prošle godine mjere populacione politike. Porodice sa troje i više djece dobijaju godišnje po djetetu 100 KM, dok oni u kojima su oba roditelja zaposlena za novorođeno dijete dobijaju 200 KM, porodice sa jednim zaposlenim roditeljem 500, a nezaposleni i samohrani roditelji 1.000 KM.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

I za pokušaj vještačke oplodnje iz gradskog budžeta izdvaja se 100 KM. Neko od ovih prava u prošloj godini ostvarilo je 167 porodica. Načelnik opštine Lopare Rado Savić kaže da se mjere populacione politike provode kako bi se pomoglo mladim ljudima da ostanu na ovim prostorima.

– Želimo da  se rađaju djeca, da mladi ne odlaze u susjedne sredine u potrazi za boljim životom. Već imamo opustjela sela sa staračkim domaćinstvima i želimo da zaustavimo negativan trend većeg mortaliteta u odnosu na natalitet – ističe Savić.

Dvostruko više za natalitet

U prošloj godini opština je za podršku natalitetu i višečlanim porodicama izdvojila  70.000 KM. Novac za ove namjene u ovoj godini biće udvostručen.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.