October 16, 2018

PRODAJU KOLAČE ZA MALOG ALEKSANDRA Učenici u Bijeljini u humanitarnoj misiji za dečaka koji boluje od tumora

PRODAJU KOLAČE ZA MALOG ALEKSANDRA Učenici u Bijeljini u humanitarnoj misiji za dečaka koji boluje od tumora

Učenici prvog razreda društveno – jezičkog smera Gimnazije “Filip Višnjić” iz Bijeljine organizovali su uličnu prodaju kolača, a prikupljeni prihod od 345 KM uručiće porodici desetomesečnog Aleksandra Gajića koji boluje od tumora.

Dečaci i devojčice, koji su kolačiće sami pravili, prodavali su na gradskom Trgu Kralja Petra Prvog Karađorđevića. Tim gestom su pokazali da saosećanje sa onima kojima je pomoć najpotrebnija.

– Praznici su dani darivanja, milosrđa i praštanja. Dani kada moramo misliti  na bolesne, stare i socijalno-ugrožene. Naše malo, nekome može da znači mnogo – poručili su učenici  I-2 razreda, društveno – jezičkog smera Gimnazije „Filip Višnjić“ u Bijeljini.

Navode da će prikupljenu zaradu pokloniti porodici Gajić, u nadi da će im dobro doći za lečenje njihove desetomesečne bebe.

Učenica Milica Mrkonjić kaže da su na ideju da pomognu malom Aleksandru došli na času odeljenske zajednice i na predlog razrednice Marine Lazarević.

– Kada smo čuli da dečak boluje od retke i teške bolesti organizovali smo akciju kako bismo mu pomogli da se izleči i da ima bezbrižno detinjstvo. Kupili smo materijal za kolače, podelile se u tri grupe. Malo su nam pomogli i mamini saveti. Nije bilo teško, jer sve smo to radili iz ljubavi i želje da pomognemo. Nažalost, mnogo ljudi oko nas neće moći proslaviti praznike, jer nemaju uslova. Zato bi oni koji imaju, trebalo da pomognu i onima kojima je pomoć neophodna – kaže ova srednjoškolka.

Mali Aleksandar Gajić

Mali Aleksandar Gajić

Dečaci iz razreda su svoje školske drugarice podržali tako što su im pomogli da prodaju kolačiće gradskom trgu.

Goran Durić se nada da će i drugi njihovi vršnjaci, ali i učenici starijih razreda učiniti nešto slično.

– Postoje mnoge nevladine organizacije, kao i Crveni krst koji pomažu ugroženima. Želeo bih da se više mladih uključi u njihov rad i doprinese tako poboljšanju uslova života svih naših građana – kaže Goran.

Bijeljinska Gimnazija osnovana je u septembru 1919. godine. Nosi naziv po ustaničkom pesniku, hroničaru i memoristi Filipu Višnjiću.

Počela je rad kao niža gimnazija, a onda 1924. godine prerasla u realnu gimnaziju. Ova, jedna od prestižnijih obrazovnih ustanova u RS ali i BiH, izvela  je brojne generacije, a njeni učenici su postizali uspehe u gotovo svim  oblastima života. Škola poznata i po tome što osim pružanja znanja i nauke svojim učenicima, podržava i  vanškolse aktivnosti i brojne projekte.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.