Prodata imovina „Agrosemberije“ u Amajlijama za bagatelu

Prodata imovina „Agrosemberije“ u Amajlijama za bagatelu

Na juče održanoj licitaciji u Osnovnom sudu u Bijeljini prodata je imovina Poslovnog zadružnog saveza „Agrosemberija“ u Amajlijama za 68.000 KM.

Njivu, površine oko 6.965 metara kvadratnih, za 8.000 KM kupio je Savo Dikić iz Amajlija, dok je drugu parcelu, sa poslovnim objektima, ukupne povrišine oko 28.000 kvadratnih metara, kupio Jovica Stevanović iz Amajlija za 60.000 KM. Pavlović banka, kao hipotekarni povjerilac prvog reda za tu nekretninu ponudila je 55.025 KM.

Za imovinu u Velinom Selu, ukupne površine oko 19.394 metara kvadratnih, sa poslovnim zgradama, ukupno procijenjenu na 114.997 KM, koja je ponuđena za 38.000 KM, nije bilo zainteresovanih kupaca.

Direktor PZS „Agrosemberija“  Mile Mirković ostao je pri ranije datim izjavama, da je ovakva prodaja zadružne imovine, „mimo svakog rezona i mimo svake pameti, jer se nekretnine velike tržišne vrijednosti prodaju za bagatelu“.

Mirković: Nekome je u interesu da se imovina raskrčmi 

„Zadružna imovina se prodaje za jednu trećinu procijenjene vrijednosti. Nama nije svojevremeno omogućeno da tu imovinu uknjižimo kao svoje vlasništvo, te da mi raspolažemo tim nekretninama. Mi bismo u tom slučaju imovinu prodali po tržišnim uslovima i izmirili bismo svoje povjerioce. Nekome je, vjerovatno, u interesu da se ova imovina raskrčmi za bagatelu“, kaže Mirković, ističući da iščekuje rješenje suda o prodaji ove imovine, nakon čega će uputiti žalbu sudu na  rješenje o prodaji.

Mirković je rekao da jedan broj nekretnina u sklopu pominjanih lokacija nije ni bio predmet vještačenja, niti je bio predmet prodaje.

„Pravosudne institucije treba da riješe pitanje kupljenog zemljišta i nekretnina, kao i zemljišta koje nije obuhvaćeno vještačenjem. Vjerujem da će se još neko u vlasti osvrnuti na status zadružne imovine, te da će nam omogućiti da mi raspolažemo zadružnom imovinom“, kazao je Mirković.

On je istakao da je Poslovni zadružni savez, kao oblik organizovanja, neophodan poljoprivrednim proizvođačima i farmerima u Semberiji. Kazao je da se obraćao svim nadležnim institucijama u RS, među njima i Ministarstvu poljoprivrede, sa zahtjevom da se obustavi prodaja zadružne imovine, sve dok se ne riješi njen status i dok se ne upiše ta imovina.

PZS „Agrosemberija“ je podnio i zahtjev za nadoknadu štete od 2,5 miliona KM, računajući nastalu štetu u proteklih pet godina koju je resorno ministarstvo prouzrokovalo „Agrosemberiji“, zbog čega je žiro – račun ovog saveza već četvrtu godinu blokiran i „Agrosemberija“ se, praktično, nalazi pred gašenjem.

Mirković kaže da resorno ministarstvo nije reagovalo i nije odgovorilo na njihov pismeni zahtjev. Niko ni od drugih nadležnih državnih organa nije se oglasio na žalbe „Agrosemberije“, jer bi u tom slučaju krenule tužbe i žalbe prema međunarodnim sudovima.

 

Izvor:capital.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.