October 21, 2018

Propao plan Dodik-Čović: Savjet ministara nije nadležan za popis

Propao plan Dodik-Čović: Savjet ministara nije nadležan za popis

Agencija za statistiku zakonski je zaštićena od političkog uticaja i Savjet ministara BiH nema zakonsko uporište da promijeni odluku Agencije.

Lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je juče da Savjet ministara BiH može promijeniti odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o objavi rezultata popisa te da će rasprava na Savjetu ministara BiH biti “test partnerstva SDA i SDS”.

Na identičan način razmišlja i Čovićev strateški partner iz Banjeluke Milorad Dodik, koji je preko poslanika SNSD-a inicirao sazivanje vanredne sjednice Parlamenta BiH i tražio da Savjet ministara BiH preinači odluku direktora Agencije Velimira Jukića.

No, današnja rasprava na sjednici Savjeta ministara BiH nedvosmisleno je pokazala da ne postoji zakonsko uporište prema kojem bi izvršna vlast mogla promijeniti odluku Agencije za statistiku jer bi svaka intervencija te vrste pala na Ustavnom sudu BiH kao nezakonita.

“Savjet ministara BiH nema nikavo naredbodavno ovlaštenje nad radom Agencije, niti može da promijeni odluku koju je donio direktor”, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Podsjećamo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je juče kako će odluka o objavljivanju rezultata popisa u BiH biti test partnerstva između SDS-a i SDA na nivou BiH.

“Savjet ministara BiH u mogućnosti je da stavi izvan snage Odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, te to SDS može inicirati ako želi”, rekao je Čović ne precizirajući na temelju kojih zakonskih odredbi Savjet ministara BiH može promijeniti odluku Agencije za statistiku BiH.

“Očekujem da se ovo pitanje razmatra na prvoj sljedećoj sjednici Savjeta ministara BiH, a ako se stvarno ne žele objaviti podaci, onda je Savjet ministara pravo mjesto za takve stvari”, rekao je Čović ponavljajući tezu svog strateškog partnera Milorada Dodika, koji je takođe zagovarao izjašnjavanje Savjetaa ministara o vrućoj temi objave rezultata popisa, priželjkujući sukob SDS-a i SDA i raspad vlasti na državnom nivou.

“Očekujem da se time testira partnerstvo SDS-a i SDA na državnom nivuo, a ministri iz HDZ-a će pratiti sve što oni usuglase. Moja je procjena da će se srpska i bošnjačka strana tobože nastaviti svađati kako se ništa ne bi uradilo”, rekao je Čović, očito priželjkujući sukob i razlaz SDA i SDS-a kako bi se ostavio prostor za ulazak u vlast Dodikovog SNSD-a.

Prema njegovim riječima, ako se SDS i SDA usuglase, HDZ će apsolutno dati podršku tome.

“Problem je što se nastoji sada da se Hrvati izvuku ‘na površinu’ jer su navodno nešto nekorektno uradili, a, u stvari, riječ je o podvali”, navodi Čović i kaže da je odluka o objavljivanju rezultata popisa došla u vrlo nezgodno vrijeme i smatra da je riječ o pritisku koji Jukić nije izdržao.

“Prije svega taj pritisak su stvarali pojedinci koji su isključivu krivicu svaljivali na njega. Kada je riječ o objavljivanju rezultata, treba reći da smo imali uvid u rezultate popisa, a što se nije nikako moglo bez svojevrsnog kriminala”, naveo je Čović i dodao da se postavlja pitanje kako se moglo imati uvid u dokument koji je potpuno zaštićen i do kojega se nije moglo doći bez zajedničkog ključa.

Odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva donio je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, dok srpska strana prigovara da direktor Jukić takvu odluku nije mogao donijeti bez saglasnosti entitetskih agencija za statistiku.

Izvor: SB

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.