Decembar 14, 2019

Proslava Vaskrsa u svetu

Proslava Vaskrsa u svetu

Širom sveta pravoslavni hrišćani slave Vaskrs. U Moskvi je održana vaskršnja liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, koju je predvodio patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, a prisustvovali su najviši ruski zvaničnici i veliki broj vernika.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril čestitao je Vaskrs pravoslavnim vernicima na liturgiji u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, kojoj su prisustvovali najviši ruski zvaničnici i veliki broj vernika.

“Praznik Vaskrsa je proslava uskrsnuća Isusa Hrista koji nam je doneo pobedu dobra nad zlom, života nad smrću. Ove noći, slaveći uskrskog Spasitelja, mi osećamo tu božansku i nebesku istinu”, rekao je patrijarh Kiril, preneo je Tas.

“Gospod dotakne svakog ko se na ovaj dan njegovog vaskrsenja sretne sa verom. Želeo bih da vam svima čestitam. Neka vas Bog blagoslovi, čitavu našu naciju i zemlju”, dodao je Kiril.

U Hram Hrista Spasitelja je prethodno donet Blagodatni oganj iz Jerusalima.

Raša tudej navodi da su Vaskrs proslavili i ruski vojnici u Siriji gde je liturgija održana u jednom od improvizovanih verskih hramova u blizini ruske vazduhoplovne baze Hmeimim.
Ovo je bio prvi put da se zvono Ruske pravoslavne crkve začulo na sirijskom tlu kako bi proslavilo vaskrsenje Isusa Hrista.

Pored toga, RT navodi i da su pravoslavci slavili uz blagodatni oganj i u libanskoj prestonici Bejrutu, da su u jerusalimskom Starom gradu etiopski hrišćanski hodočasnici palili sveće u crkvi Dir al Sultan, dok su u Volodimirskoj katedrali u Kijevu Vaskrs slavili ukrajinski pravoslavci.

Uskrs su proslavili i pravoslavni hrišćani u Egiptu – Kopti. Okupili su se u Crkvi Svetog Marka u Kairu. Liturgiju je služio poglavar koptske crkve, Tavardos Drugi.

U Grčkoj vernici su u ponoć došli do crkava da bi kući odneli sveće zapaljene “svetom vatrom”, donetom iz crkve Svetog groba u Jerusalimu. Vatromet i petarde su suštinski deo proslave Uskrsa u Grčkoj, uprkos zvaničnom negodovanju Crkve.

Na ostrvu Hios, u istočnom Egeju, dva parohije u selu Vrontades u ponoć, čim počne Uskrs, vode spektakularni rat, ispaljujući jedna na drugu salve raketa za vatromet, što privlači radoznalce iz cele zemlje, iako često ima povređenih eksplozivom.

Izvor:RTS

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.