September 24, 2018

„PROtFEST 2017“ u Bijeljini priredio raznovrstan i zanimljiv program

„PROtFEST 2017“ u Bijeljini priredio raznovrstan i zanimljiv program

U Centru za kulturu „Semberija“, Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ i drugim lokacijama u Bijeljini održan je „PROtFEST 2017“, čiji je moto ove godine bio „Sloboda“. Festival je tokom tri dana za domaću publiku priredio raznovrsan i zanimljiv umetnički program – tri predstave, koncerte devet bendova i jedno književno veče.

Prema rečima Ivana Petrovića, direktora festivala, interesovanje posetilaca bilo je daleko veće nego protekle dve godine.

– Prvog festivalskog dana imali smo čast da ugostimo pisca Marka Vidojkovića, koji je predstavio roman „E baš vam hvala“. Manifestaciju je otvorio Takajuki Kumakura, kulturni ataše Vlade Japana u BiH, nakon čega su gledaoci mogli da uživaju u predstavi „Galeb“, Antona Pavloviča Čehova, u izvođenju Teatarske grupe „A La place“, iz Japana. Nakon toga usledeli su nastupi bendova  „G.R.I.M.M.“ iz Bijeljine, „The Lesser Men“ iz Hrvatske i Nikole Vrankovića – „Block Out“ iz Srbije – priča Petrović.

Drugog dana, dodaje on, održan je stendap „Uživo“, sarajevskog umetnika Damira Nikšića, a nakon toga koncerte su imali „Neon bend“ iz Bijeljine, „Vanja Mišić & Moondance band“ iz Banjaluke i „The Immigrants“ iz Mađarske.

– Poslednjeg festivalskog dana odigrana je predstava „Proizvod“, M. Rejvenhila, a u produkciji „Gamba“ iz Beograda i Kulturnog centra Pančevo. Za muzički deo programa bili su zaduženi „Justice and Artmat“ iz Bijeljine, „Kendi i Igla“ iz Srbije i „Mazzom u fugazzu“ iz Crne Gore. kroz sve navedene programe umetnici su nam dočarali jedinstveni doživljaj slobode, iz svoje perspektive. Ove godine smo imali konkurs za bendove i volontere i na osnovu toga smo izabrali najbolje domaće bendove za nastup i najspremnije volontere za pomoć u organizaciji – objašnjava Petrović.

Grad Bijeljina, prema njegovim rečima, ove godine nije podržao festival, ali se nada da njegova potrška neće izostati naredne godine.

– Nit koja spaja sve umetnike na festivalu jeste radost kreiranja. Žar sa kojim oni kreiraju svoja umetnička dela je veličanstvena i vredna svake pažnje. Rezultati, koje je publika mogla da vidi i čuje, su vrlo interesantni i nesvakidašnji. Naredni festival biće još bolji i sadržajniji. Sa promocijom krećemo već od januara, a nagradne igre i konkursi za volontere biće blagovremeno objavljeni na naštoj FB stranici – poručio je Ivan Petrović.

Ljubavna veza između Ejmi i Muhameda

Predstava „Proizvod“, u prevodu Đorđa Krivokapića, je autorski projekat Ivana Tomića u kojem, pored njega, igra i Milena Predić.

– U Rejvenhilovoj drami „Proizvod“, producent Džejms ubeđuje glumicu Oliviju da prihvati ulogu u njegovom novom filmu. Tokom jednočasovnog susreta, što je ujedno i vreme trajanja predstave, on joj detaljno prepričava radnju filma – to je ljubavna veza između Engleskinje Ejmi, koja je zaposlena u reklamnom odeljenju velike telekomunikacione kompanije i Muhameda – rekao je Ivan Petrović.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.