October 20, 2018

PRVI SLUČAJ U SVIJETU Srpkinja rodila bebu iz presađene materice od sestre bliznakinje

PRVI SLUČAJ U SVIJETU Srpkinja rodila bebu iz presađene materice od sestre bliznakinje

Tridesetosmogodišnja Srpkinja i njena beba, prva na svijetu rođena iz presađene materice majčine sestre, nakon porođaja u klinici „Sent Orsola“ u Bolonji osjećaju se dobro i uskoro bi trebalo da budu puštene kući.

Cijelim svijetom odjeknula je vijest da je prije dva dana na svijet došla zdrava muška beba teška skoro tri kilograma. Ono što ovaj porođaj izdvaja od svih drugih jeste to što je ovaj dječak prva beba na svijetu koja je rođena nakon što je bliznakinja donirala sestri svoju matericu.

Pored stručnog tima iz inostranstva, ovu Srpkinju u Bolonji je porađao i ljekarski tim sastavljen od prof. dr Milana Milenkovića, koji je šef odsjeka za kancer i fertilitet na Univerzitetskoj klinici u Geteborgu, i prof. dr Miroslava Đorđevića, svjetski priznatog hirurga u oblasti transrodne medicine i urologa Dječje univerzitetske klinike u Tiršovoj u Beogradu.

– Porođaj je trajao oko sat vremena. Majka se porodila carskim rezom, a prethodno je dobila epidural, te je sve vrijeme bila budna – objašnjava dr Đorđević za “Blic”.

S obzirom na to da novopečeni roditelji zbog obaveza već duže vrijeme žive u Italiji, srpski ljekari pobrinuli su se da ova majka dobije tim sačinjen od najboljih stručnjaka.

– Univerzitetski centar u Bolonji imao je odlične uslove za porođaj. Mama i beba su dobro, oporavljaju se, a uskoro bi trebalo da budu puštene kući. Ono što je zanimljivo, otac je takođe bio prisutan tokom cijelog porođaja i bodrio svoju suprugu – rekao je dr Đorđević.

Transplantacija materice u Beogradu

Ovoj ženi je transplantacija materice urađena 26. marta prošle godine u klinici u Tiršovoj. Ona i njena sestra su jednojajčane bliznakinje, potpuno identičnog genetskog materijala.

– To je bio prvi put u svijetu da je donor materice sestra bliznakinja, a ta transplantacija bila je 13. po redu u to vrijeme, a do sada je, prema zvaničnim podacima, ukupno urađeno oko 40 – priča dr Đorđević.

Šest mjeseci nakon presađivanja, urađen je prvi embrio-transfer, koji nije prošao kako treba. Na sreću, sljedeći koji je urađen u oktobru bio je uspješan i iz te trudnoće prije dva dana rodio se zdrav dječak.

Foto: RAS Srbija

Dobra stvar je ta što primalac organa, u ovom slučaju 38-godišnja mama, uopšte nije bila na imunosupresivnim lijekovima. To su, inače, lijekovi koji se pacijentima prepisuju kako im organizam ne bi odbacio presađeni organ.

– I tu je uvijek kolebanje, da li neki organ koji nije životno važan treba transplantirati i pacijenta podvrgnuti tako jakoj doživotnoj terapiji. Međutim, ovdje smo imali sreće da se radi o jednojajčanim bliznakinjama, te je ta materica potpuno ista onoj koja je trebalo od rođenja da bude i u drugoj sestri – kazao je ovaj stručnjak.

Obično se poslije jednog ili dva djeteta kod žena koje imaju matericu koju su dobile od nekog drugog, ta materica vadi i prekida se sa imunosupresivnom terapijom jer ona može biti izuzetno opasna po pluća, srce, jetru i čak može da ugrozi život.

– A kako ta teška terapija nije ni bila potrebna, ni transplantirana materica nikada neće morati da se vadi. Ovi roditelji imaju još zamrznutih embriona. Protokol je takav, ostavlja se između 10 i 17 embriona prije presađivanja, kako bismo imali materijal koji poslije može da se koristi za novu trudnoću. Koliko poznajem novu mamu, siguran sam da će se odlučiti za bar još jedno dijete – kaže dr Đorđević.

Vrhunski tim svjetskih stručnjaka izvršio presađivanje u Beogradu

Transplantaciju materice u martu prošle godine, koja je trajala 16 sati, obavio je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Mats Branstrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije. Tim su činili i stručnjaci iz Geteborga – dr Pernila Dom Keler, dr Niklas Kvanstrum i ljekari iz SAD, Izraela i Srbije. U timu iz Švedske bio je i dr Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.