September 21, 2018

“Pumpadžije” u RS: Narod nema novca, promet u padu

“Pumpadžije” u RS: Narod nema novca, promet u padu

Nakon što je zbog izmijenjenog zakona o akcizama gorivo u BiH poskupilo i do 25 feninga pojedini vlasnici benziskih pumpi tvrde da je kupovna moć građana drastično opala i da imaju znatno manji promet nego ranije.

Nenad Luburić, vlasnik preduzeća “Ideal kompani”, tvrdi da je promet na ovim benzinskim pumpama opao za više od 10 odsto.

Ljudi nemaju novca, svi se žale. U odnosu na isti period prošle godine možemo slobodno reći da je promet manji i do 15 odsto u nekim mjesecima. Nemamo još podatke za april, vjerovatno će biti slično“, rekao nam je Luburić.

U banjalučkom preduzeću “Krajinapetrol” ističu da će se najbolji pokazatelji o prodaji goriva i naftnih derivata znati nakon završetka ljetne sezone.

Sada je to jako teško reći iz razloga što su zimskom peridu jako mali prometi goriva u toku godine. Ova djelatnost je osjetljiva na vremenske promjene. Tačna informacija znaće se poslije trećeg kvartala”, kazali su nam u “Krajinapetrolu”.

Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske, za Mondo portal je rekao da je vrlo vjerovatno došlo do pada prometa gorivom.

Distributeri i vlasnici benzinskih pumpi sada upoređuju razlike cijena u odnosu na raniji period, a sa konkretnim informacijama i brojkama javnost će uskoro biti obaviještena“, kratko nam je rekao Berak.

Građani BiH od 1. februara ove godine plaćaju skuplje gorivo s obzirom na to da je tada na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno da se putarina povećava za 0,15 KM po litru derivata plus PDV. Povećana je i akciza na lož-ulje sa 0,30 na 0,45 KM po litru, a uvedena je i akciza od 0,30 KM na biogoriva i biotečnosti.

Usvajanje seta zakona o akcizama bio je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te deblokiranje skoro milion evra kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH. Ovaj zakon usvojen je krajem decembra u Predstavničkom domu i to iz petog pokušaja.

Nedavno je saopšteno da je na podračunu Jedinstvenog računa UIO od 1. februara ukupno prikupljeno 64,5 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. Prikupljena sredstva biće raspoređena kada Upravni odbor UIO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko distriktu.

/mondo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.