Decembar 06, 2019

Puštena u rad auto-put dionica Doboj-Prnjavor

Puštena u rad auto-put dionica Doboj-Prnjavor

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić pustili su u saobraćaj dionicu autoputa “9. januar” Doboj-Prnjavor.

Foto: Rade Tešić / RAS Srbija

Dodik je istakao da je autoput “9. januar” dokaz postojanja Republike Srpske i njene sposobnosti da realizuje velike infrastrukturne projekte.

– Ovo je civilizacijska promena na ovim prostorima. Ovo dovodi investitore, ovo će dovesti do toga da će svi koristiti blagodeti brže komunikacije i bržeg privrednog razvoja.

Foto: avaz.ba / Promo

Republika Srpska je zahvalna evropskim institucijama koje su obezbedile finansijsko praćenje, bez njih to ne bi mogli učiniti. Danas otvaramo ovaj put, a sutra nastavljamo deonicu do Banjaluke – rekao je Dodik.

Dodao je da će za 7 do 10 dana biti otvorena i tetmoelektrana u Stanarima.

Foto: Rade Tešić / RAS Srbija

Predsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, naglasio je da su svima potrebni mir i stabilnost, odnosno i Srbima i Srpskoj, ali i Bošnjacima i Hrvatima.

– Autoputevi se grade da se njima povezuju ljudi, a ne da idu tenkovi. Njih gradimo da bismo se povezivali, otvarali radna mesta – rekao je Vučić.

Foto: Rade Tešić / RAS Srbija

Vučić je ocenio da je izgradnja 36 kilometara autoputa veoma značajna u vreme kada je teška ekonomska situacija.

– To znači više poslova za mlade i sve građane Srpske. Imamo obavezu da se međusobno povezujemo i da radimo na poboljšanju uslova za život svih naših građana – rekao je Vučić.

Otvaranju su prisustvovali i predsednik NS RS, Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske, Željka Cvijanović, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, te brojni građani RS.

Foto: avaz.ba / Promo

– Ova deonica dio je mreže autoputeva RS. Nasledili smo svojevremeno veoma lošu saobraćajnu infrastrukturu, a sada imamo moderne autoputeve. RS sada ima neophodan temelj za razvoj trgovine i turizma. Odgovorno gradimo RS. Sa ponosom ovaj autoput nosi ime prema jednom od najvažnijih datuma u istoriji RS. Mrežom autoputeva učvrstićemo veze RS i Srbije, ali i Banjaluke i Sarajeva. Građani oba entiteta će imati obostranu korist izgradnjom ovih saobraćajnica – kazao je Čubrilović na ceremoniji.

Foto: avaz.ba / Promo

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ranije su kazali da će zahvaljujući novih 36,6 kilometara autoputa mreža autoputeva u Srpskoj brojati nešto više od 70 kilometara.

Upotrebnu dozvolu za deonicu auto-puta Prnjavor – Doboj izdalo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

U ovom ministarstvu rečeno je da je komisija izvršila tehnički pregled deonice, te konstatovala da su svi radovi visokog kvaliteta i da su izvedeni u skladu sa projektnom i dugom tehničkom dokumentacijom.

Ugovor potpisan 2012. godine

Podsećamo, ugovor o projektovanju i izgradnji dionice autoputa Banjaluka – Doboj, potpisan je 24. avgusta 2012. godine sa izvođačem radova, konzorcijumom sačinjenim od firmi “Integral inženjering” Laktaši i “Granit” Skoplje.

Foto: Rade Tešić / RAS Srbija

Pripremni radovi na terenu počeli su u kasnu jesen 2012. godine, a od proleća 2013. godine radilo se punom parom na probijanju trase, izgradnji nasipa, regulaciji vodotoka, kao i na pripremi za izgradnju prvih objekata.

Na deonici od Prnjavora do Doboja izgrađen je veliki broj objekata, odnosno velikih i malih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, propusta, te jedan umjetni tunel. Među najvećim objektima su mostovi preko reka Bosne i Ukrine.

Foto: avaz.ba / Promo

Građevinski radovi okončani su krajem jula 2016. godine. Izvođač radova na ovoj dionici, angažovao je blizu 700 radnika, kao i dvadesetak podizvođača, sa njihovih 230 radnika.

Posao za više od 900 radnika

Može se zaključiti da je realizacija projekta izgradnje autoputa Banjaluka – Doboj, deonice od Prnjavora do Doboja obezbedila posao za više od 900 radnika.

Foto: Rade Tešić / RAS Srbija

Izgradnja pomenute deonice finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 185 miliona evra.

Izvor: Blic/ avaz

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.