Februar 06, 2019

Putin gospođi Ivanić: “Gospođo hvala Vam što ste došli i poveli muža sa sobom”

Putin gospođi Ivanić: “Gospođo hvala Vam što ste došli i poveli muža sa sobom”

“Kada samo došli na obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, moja supruga je na ruskom jeziku pozdravila Putina i zahvalila mu na pozivu. On joj je odgovorio: ‘Gospođo, hvala Vam što se poveli muža sa sobom’. Bio je to vrlo zanimljiv komentar za mene”, ispričao je Ivanić odgovarajući na pitanja koja su se odnosila na njegove posjete stranim državnicima.

Član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić danas je odgovarao na brojna pitanja posjetilaca Facebook stranice PDP-a, pišu Vijesti.ba.

Ivanić je otkrio da su najzanimljiviji inostrani političari sa kojima je sarađivao bili aktuelni predsjednik Rusije Vladimir Putin, te njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i premijer Izraela Benjamin Netanijahu, ali i predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Ispričao je i anegdotu koja se dogodila prilikom njegovog susreta sa Putinom u Moskvi.

“Kada samo došli na obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad fašizmom, moja supruga je na ruskom jeziku pozdravila Putina i zahvalila mu na pozivu. On joj je odgovorio: ‘Gospođo, hvala Vam što se poveli muža sa sobom’. Bio je to vrlo zanimljiv komentar za mene”, kazao je Ivanić.

Njemačku kancelarku smatra izuzetno zanimljivim političkim likom, koji se najtemeljitije priprema za svaki sastanak.

“Kada su u pitanju sastanci o BiH, kancelarka Merkel se toliko detaljno pripremala i poznavala je toliko nijansi da ni ljudi koji u BiH provode godine ne znaju za te detalje. Vrlo je šarmantna i zanimljiva u tim razgovrima”, ocijenio je Ivanić.

Jedno od pitanja odnosilo se i na potencijalni referendum o nezavisnosti RS. Ivanić je mišljenja da bi u ovom trenutku on bio apsolutno kontraproduktivan, te da bi predstavljao nepotreban rizik koji bi mogao da završi kolapsom RS.

“Ako biste danas pitali građane, 95 posto njih bi reklo da žele nezavisnu RS. Drugo pitanje je da li je to realno. U današnjim uslovima u BiH imamo tri vizije: bošnjačku koja želi BiH bez entiteta, ako je moguće”;  srpsku koja je za nezavisnu RS, ako je moguće, te hrvatsku koja želi posebnu izbornu jedinicu ili treći entitet, ako je moguće. Nemoguće je postići dogovor oko ova tri ekstremna cilja. Dogovorom nema nezavisne RS, ako što nema ni BiH bez entiteta, a nemoguće je imati i treći entiet u ovakvim uslovima”, naglasio je Ivanić, pišu Vijesti.ba.

Kako je istakao, drugi način za nezavisnu RS je da to odobre stranci.

“U ovom trenutku ne vidim ko bi od stranaca to odborio, a mislim da to ni Srbija ne bi željela da prihvati dok se ne riješi pitanje Kosova”, kazao je on.

Kada je u pitanju članstvo u NATO-u, Ivanić je ponovio svoj stav da BiH treba da bude vojno neutralna sve dok takvu poziciju zagovara i Srbija, ali i dodao da ne podržava referendum o članstvu u ovom vojnom savezu.

Dio pitanja građana odnosio se i na predstojeće opšte izbore u oktobru na kojima je Ivanić ponovo kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH. Uvjeren je u svoju, ali i pobjedu Vukote Govedarice u trci za predsjednika RS.

On je između ostalog naveo da je imao uvid u šest istraživanja koja obuhvataju period od marta do maja, te dodao kako su zabilježeni određeni trendovi, među kojima je izdvojio evidentni pad SNSD-a, te bolju poziciju PDP-a u odnosu na DNS.

“Dodik i ja smo izjednačeni, mada imam blagu prednost. Ona je na malom nivou, ali je svuda prisutna. Ja ću imati više glasova od Dodika, što ne znači da ću pobijediti, jer pobjeda zavisi od broja, ali i krađe glasova. Ukoliko Savez za promjene bude imao dobre posmatrače na izborima, mi ćemo pobijediti”, kazao je, između ostalog, Ivanić.

Osvrnuo se i na tvrdnju svog protivkandidata Milorada Dodika da će imati 160.000 glasova više, poručivši da to nije istina.

“Da sam siguran da ću imati 160.000 glasova više od Dodika, ja bih digao ‘sve četiri u vazduh’ i ignorisao bih ga. No, ja sam svakodnevno tema njegovih komentara, što pokazuje da on tih glasova nema i biće u većem problemu nega ja nakon izbora. Ja sam 2014. godine, kada su politički uslovi za opoziciju bili teži nego danas, imao 317.000 glasova, a Dodik 300.000. Njegovo je da mene stigne”, istakao je Ivanić.

Prokomentarisao je, između ostalog, i fenomen političkih preletača, naglasivši da bi volio imati mehanizam koji procjenjuje ko je kakav čovjek.

“Mogu reći da je u mojoj političkoj istoriji bilo vrlo malo žena koje su mijenjale mišljenje i izdavale, a jako puno muškaraca, koji su, iako su bili na pozicijama, mijenjali mišljenje i znali otići zarad malih sitnih interesa. U tom kontekstu, žene su puno lojalnije i puno čvršći karakteri”, rekao je Ivanić, te dodao da je PDP politička stranka u kojoj nije zabilježen veliki broj političkih preletača.

Jednom od posjetilaca odgovorio je i na koji način se odmara.

“Najveći dio mog posla je komunikacija sa ljudima i najbolje se odmaram kada sam sam i kada ćutim, pošto cijeli dan nešto. Kada je u pitanju dnevni odmor, činjenica je da volim sjesti pred računar i igrati neku stratešku igricu, ali tada i najviše razmišljam, te pravim odgovore i kombinacije na izazove koji su ispred mene”, istakao je Ivanić.

(Vijesti)

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.