Septembar 21, 2020

Rača- Obilježen Dan borca

Rača- Obilježen Dan borca

Poštovaoci NOR-a, potomci učesnika Drugog svjetskog rata i poštovaoci tekovina NOB-a polaganjem vijenaca i cvijeća na centralno spomen obilježje u Rači obilježili su Dan borca.

Dan ranije, kod spomenika u Međašima odata je počast svima koji su svoj život dali u borbi protiv fašizma.

Prije 76 godina na sjednici Centralnog komiteta Komunističke partije Јugoslavije donijeta je odluka o dizanju ustanka. Јedan od onih koji se od početka ustanka borio protiv neprijatelja je Borislav Slavkić iz Laćarka kod Sremske Mitrovice. Rekao je da se ne smiju zaboraviti svi oni koji su za slobodu dali svoje život u Drugom svjetskom ratu.

– Zato smo došli i danas, da položimo vijence, cvijeće i zapalimo svijeće svim učesnicima NOR-a koji su poginuli i umrli, i svim borcima kao i nevinim žrtvama fašističkog terora. Neka im je vječna slava i hvala im što su dali svoje živote za našu slobodu koju danas uživamo – reako je Slavkić.

Oko 5000 boraca iz Semberije, Majevice i Vojvodine učestvovalo je antifašističčkoj borbi. Vlado Radić iz Međaša smatra da je potrebno ovu tekovinu prenijeti na mlađe generacije.

Miroslav Ilić kaže da nasljednici učesnika NOR-a treba da podsjećaju na sve što su oni učinili tokom Drugog svjetskog rata i da treba nastaviti tradiciju obilježavanja i prenositi poruke boraca.

Iz gradskog odbora SUBNOR-a poručuju da se strašni rat i borba protiv fašizma ne smiju nikada zaboraviti, ali i da se ne smiju zapustiti spomenici koji svjedoče o velikoj žrtvi koja je podnijeta u borbi protiv fašizma.

Predsjednik gradske Skupštine SUBNOR-a Bijeljina Mihalo Vidić kaže da je njihova poruka da se treba pružiti otpor dominaciji čovjeka nad čovjekom, nacije nad nacijom, rase nad rasom, i da se treba boriti za osnovne i temeljne principe na kojima danas počiva i savremena Evropa.

U spomen kosturnici koja je podignuta 1969. godine, a obnovljenja 2006. godine, sahranjeno je oko 600 boraca, dok su na spomen pločama uklesana imena više hiljada boraca Semberije, Vojvodine, Mačve, i cijele BiH koji su poginuli u borbi protiv fašizma.

Izvor: RTRS

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.