Septembar 24, 2020

Radovi na gasifikaciji grada Bijeljine u završnoj fazi: Priključak na gasovod će koštati 750 evra

Radovi na gasifikaciji grada Bijeljine u završnoj fazi: Priključak na gasovod će koštati 750 evra

Gasifikacija grada Bijeljine u završnoj je fazi i izgrađeno je oko 300 kilometara distributivne mreže i postavljeno oko 5.000 priključaka, dok će do kraja godine biti završena i izgradnja magistralnog voda od Šepka do Bijeljine.

Građani Bijeljine s nestrpljenjem očekuju završetak ovog projekta, jer smatraju da je korištenje gasa kao energenta, u odnosu na struju, ugalj ili drva, isplativije. Nadaju se i da će cena priključka biti povoljna i da će imati mogućnost da je plate na rate.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, prilikom posete gradilištu u Kojčinovcu, istakao je da su prevaziđeni svi problemi u vezi sa dozvolama i da je završena eksproprijacija zemljišta čitavom dužinom trase.

Podseća da je za ovaj posao obezbeđen kredit od oko 400.000 KM.

– Neophodno je završiti eksproprijaciju još devedeset manjih parcela koje pripadaju zvorničkoj opštini ali i to će biti završeno najkasnije za mesec dana. Nakon završetka ove trase, pravićemo toplanu na gas. Projekti već postoje i to će biti jedan od prioriteta gradske uprave – rekao je Mićić.

Investitor i izvođač radova na gasifikaciji je preduzeće “Bijeljina gas”, koje je 80 odsto u vlasništvu novosadaskog gasnog ditributera, a 20 odsto u vlasništvu Grada Bijeljina.

Direktor ovog preduzeća Jovo Vujanović kaže da je u izgradnju gasovoda do sada uloženo oko 22 miliona evra.

– Mreža je prod pritiskom, instalirane su merne stanice i priključenjem na gasovod biće stvoreni svi uslovi za korišćenje ovog energenta. Priključak će koštati oko 750 evra, a korisnicima ćemo omogućiti plaćanje u više rata. Planirano je da nakon grada, gas dobiju i potrošači u prigradskim naseljima kao što su Janja, Crnjelovo, Glavičice, Batković i Suvo Polje – kaže on.

Navodi da je preduzeće “Novi Sad gas” jedan je od najvećih distributera gasa u Srbiji i snabdeva oko 60.000 potrošača.

Kubni metar gasa u Srbiji košta 38 dinara, odnosno oko 60 pfeninga, a gas toliko trebalo da košta i u Srpskoj. Uverava da će isporuke gasa korisnicima u Semberiji biti redovne i kvalitetne.

Bijeljinka Dragana Sekanić kaže da s nestrpljenjem svi očekuju završetak ovog projekta, te da će se ona priključiti čim to bude moguće.

– To je ekološki zdraviji, lakši i čistiji način grejanja, a i jefitniji. Kad izračunamo koliko koštaju ugalj i drva, gas je odlično rešenje – kaže Sekanićeva.

Vlada RS proglasila je gasovod projektom od opšteg interesa i dala potrebne saglasnosti kao i koncesiju za korištenje.

Jedan od uslova bio je i da gasovod ima profil koji će omogućiti dalju distribuciju gasa severnim delom Srpske.

Putem svoje gasne politike, kroz donošenje zakona o gasu i njegovim izmenama, RS planira da nastavi gasifikaciju preko Bijeljine i drugih sredina poput Brčkog, Krajine i od Sarajeva do juga Republike.

U gradskoj upravi Bijeljina ističu da će ovaj projekat, biti uprkos komplikovanim procedurama i brojnim poteškoćama, biti uspešno završen nakon osam godina.

Izgradnja traje 8 godina

Projekat gasifikacije u Bijeljini počeo je 2009. godine nakon skupštinske odluke kojom je osnovano preudzeće „Bijeljina – gas”.

Nastavljen je 2013. godine izgradnjom magistralnog voda visokog pritiska, od Gornjeg Šepka do Bijeljine, u dužini od oko 24 kilometra u šta je uloženo 6,7 miliona evra.

Ugovor o dodeli koncesije za projektovanje, izgradnju i korištenje distributivnog gasnog sistema na 30 godina potpisan je sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva RS, u decembru 2011. godine.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.