August 03, 2020

RAK: Broj korisnika interneta u stalnom porastu

RAK: Broj korisnika interneta u stalnom porastu

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje internet usluga u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

 Iz RAK-a navode da je u periodu obuhvaćenom istraživanjem, zaključno sa 31. decembrom 2017. godine, u BiH djelovalo 70 pružatelja internet usluga, te da je upotreba interneta u stalnom porastu.

Rezultati ankete su pokazali da je u 2017. godini u BiH bilo ukupno 700.578 internet pretplatnika. RAK procjenjuje da je u istom periodu bilo 3.064.072 korisnika interneta, odnosno da stopa korištenosti interneta u BiH za 2017. godinu iznosi 86,77 posto.

Kada je u pitanju pristup internetu, u 2017. godini dominantna vrsta internet pristupa bio je xDSL, čiji broj pretplatnika čini 56,83 posto od ukupnog broja širokopojasnih pretplatnika u BiH, dok se na drugom mjestu nalaze pretplatnici kablovskog pristupa čiji broj pretplatnika čini 33,41 posto.

Iz RAK-a ističu da podaci pokazuju da je korištenje interneta u BiH u stalnom porastu, sa posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

RAK očekuje da će dalja liberalizacija tržišta telekomunikacija i uvođenje novih tehnologija omogućiti brži i pristupačniji internet, kao preduvjet za napredak ekonomije i društva u cjelini.

/radiosarajevo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.