Februar 20, 2020

Rak debelog crijeva najučestaliji karcinom u Srpskoj

Rak debelog crijeva najučestaliji karcinom u Srpskoj

Svakih 3,5 minuta u svijetu se dijagnostikuje nova osoba sa rakom debelog crijeva. U protekle dvije godine u Republici Srpskoj ih je bilo skoro 7000. Riječ je o najučestalijem karcinomu, a u slučaju ranog otkrivanja, može se u potpunosti izliječiti.

“Kolorektalni karcinom je prvi u ljudskoj populaciji po učestalosti. Kad se zbroje i muškarci i žene on je prvi – kako u RS tako i u svijetu. To je jedan od rijetkih karcinoma koji se može prevenirani, on sporo raste”, rekao je onkolog Saša Jungić.

Neadekvatna ishrana, prekomjerna tjelesna težina, pušenje, alkohol, samo su neki od uzročnika raka debelog crijeva. Neki od simptoma su bolovi u stomaku, čest osjećaj zamora, krv u stolici. Starijima od 50 godina se preporučuje da svake godine idu na pregled, naročito onima čiji su srodnici imali isto oboljenje.

“One koji imaju genetsku predispoziciju, ako je neko u porodici bolovao ili u široj familiji, takve pacijente upućujemo na kolonoskopski pregled bez obzira na doba. Najčešće kažemo da obavezno idu svi koji su 10 godina mlađi od onog člana familije koje je bolovao u periodu kad je dobio bolest”, rekla je gastroenterolog Gordana Jovičić.

Doktori tvrde da se u poslednjih 25 godina starosna granica značajno pomjerila. Najmlađi pacijent u UKC u Banjaluci imao je samo 17 godina. Ako se rak debelog crijeva otkrije u ranoj fazi, izgledi za izlječenje su, kažu, oko 90%.

Izvor: ATV

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.