October 19, 2018

RASKOL U ŠVAJCARSKOJ ZBOG “ORLA” PROTIV SRBIJE DOBIJA EPILOG Behrami izbačen iz reprezentacije

RASKOL U ŠVAJCARSKOJ ZBOG “ORLA” PROTIV SRBIJE DOBIJA EPILOG Behrami izbačen iz reprezentacije

 

Selektor švajcarske fudbalske reprezentacije Vladimir Petković izbacio je iz nacionalnog tima Valona Behramija, koji tvrdi da se radi o političkoj odluci, čime je potvrdio da je u nacionalnoj selekciji došlo do podjele prouzrokovane slavljem “dvoglavim orlom” od strane Đerdana Šaćirija i Granita Džake.

Švajcarski mediji su prenijeli da Behrami, koji igra za italijanski Udineze, jedan od nekoliko reprezentativaca albanskog porijekla, neće više biti dio švajcarske nacionalne selekcije, što je i sam doskorašnji reprezentativac potvrdio.

Preko Tvitera, Behrami je poručio: “Završena je moja međunarodna karijera”, i to uz crno-bijelu fotografiju, što uopšte nije uobičajeno za objave na društvenim mrežama, no “umrlica” je ujedno i njegova potvrda konačnog rastanka.

Švajcarski mediji tvrde da je razlog za izbacivanje iz tima uloga Behramija u reprezentaciji, pošto u svlačionici ima “preveliku moć”. Sve je, međutim, počelo odmah po ispadanju “švajcaraca” sa Mundijala, kada je Granit Džaka izrazio ogorčenost zbog odsustva podrške Saveza poslije “incidenta sa albanskim orlom”.

Međutim, selektor Vladimir Petković ističe da se “radi o taktičkoj odluci”, ne želeći da se u ovom trenutku upušta u dublju analizu.

Portparol Fudbalskog saveza Švajcarske Marko fon Ah potvrdio je medijima da je bilo razgovora između trenera i Behramija, u kojem je tema bila budućnost igrača, ali je naglasio “da nije bilo riječi o isključenju”. Behrami, međutim, tvrdi drugačije:

– Petković me je pozvao. Najprije sam pomislio da se radi o normalnom razgovoru, ali je selektor odmah rekao da sam isključen iz tima – prenio je dosadašnji reprezentativac.

On je izrazio uvjerenje da se radi o političkoj odluci selektora.

– Nakon Svjetskog prvenstva bilo je nekih događaja koji mi se nisu svidjeli – objasnio je on ne želeći da navodi o čemu je riječ, ali je ukazao da se radilo o nečemu što je u suprotnosti sa idejom jedinstva ekipe.

Foto: Blick/screenshot

Posljednjih sedmica došlo je do podjele u nacionalnoj selekciiji koja mu se nije svidjela. Na pitanje da li je uzrok tome slavlje Šaćirija i Džake na utakmici protiv Srbije sa dvoglavim albanskim orlem, Behrami je odgovorio jasno sa “da”.

– Mi smo sve momci koji žele da idu istim smjerom. Mladići koji žele da učine Švajcarsku ponosnom – rekao je on.

Behrami je kritikovao pokretanje diskusije o isključenju dvojnih državljana iz nacionalnih selekcija. Kako navodi “Noje ciriše cajtung” – sada plaća cijenu.

– Umjesto da zbog čitave problematične situacije oko ispadanja sa Mundijala (koju je razotkrilo javno obraćanje Granita Džake o “stavovima iz kamenog doba, umjesto očekivane podrške”, prim. prev.) bude žrtvovan generalni sekretar Aleks Mišer, žrtvovan je Behami. To bi mogao da bude fatalni signal – piše ovaj list u komentaru pod naslovom “Fudbalski savez je izgubio kontrolu”.

Valon Behrami je, sa druge strane, rekao da je planirao da do 35. godine igra za nacionalnu selekciju, a selektoru Petkoviću je prebacio da nema pojma o fudbalu.

Foto: Laurent Gillieron/EPA

– Opšti problem Fudbalskog saveza Švajcarske je što odlučuju ljudi koji nisu igrali fudbal – kazao je on, a prenosi “Noje ciriše cajtung.

Petković je takođe razgovarao i sa Bljerimom Džemailijem i Želsonom Fernandesom, pa se spekuliše da i oni neće biti članovi nacionalne selekcije.

Švajcarski mediji misle da Vladimir Petković sprovodi rekonstrukciju državnog tima i da će novim mjerama biti pogođeni i Štefan Lihtenštajner, kao i Johan Đuru.

Behrami je za reprezentaciju Švajcarske odigrao 83 utakmice, postigao dva gola, i 13 godina je bio član nacionalne selekcije. Igrao je na četiri Mundijala i dva Evropska prvenstva.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.