Raste broj zaraženih morbilama

Raste broj zaraženih morbilama

Trend porasta oboljelih od morbila svakim danom raste u Kantonu Sarajevo, a kako nezvanično saznaje Klix. ba, 19 osoba je hospitalizovano na KCUS-u u posljednja tri dana.

Prema saznanjima ovog portala, dnevno se na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregleda više od 15 pacijenata koji su zaraženi morbilima, a zadržavaju se samo najteži slučajevi.

Beba koja je bila u teškom stanju sredinom prošle sedmice i dalje je u istom stanju i trenutno se nalazi na respiratoru na odjelu Pedijatrije.

Predstavnici Vlade KS su u petak poručili kako prate situaciju u vezi s epidemijom morbila te kako se broj oboljelih svakodnevno povećava. Oni su pozvali sve roditelje da vakcinišu svoju djecu kako bi zaštitili kompletno stanovništvo.

“Među oboljelima dominira starosna struktura djece od dvije do pet godina, a zabrinjavajuće je što je 20 posto oboljele djece mlađe od jedne godine. Riječ je o problemu niskog obuhvata imunizacije koji prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije treba biti iznad 95 posto kako bismo stvorili kolektivni imunitet i spriječili epidemije”, istakla je ministarka zdravstva Amela Sofić Sofić.

Podsjetimo, sedmomjesečna djevojčica oboljela od morbila, sa teškim plućnim komplikacijama, umrla je u petak na Klinici za pedijatriju KCUS, saopšteno je iz ovog kliničkog centra.

Izvor: Klix.ba


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.