August 07, 2020

Razmijeniti najbolje prakse Banjaluke i Bijeljine

Razmijeniti najbolje prakse Banjaluke i Bijeljine

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas, nakon sastanka sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, da je važno da dva najveća grada u Republici Srpskoj imaju slične stavove i da razmjenjuju najbolje prakse.

“Razmatrali smo niz pojedinačnih problema iz različitih oblasti.

Imamo slične ili potpuno usaglašene stavove u vezi sa nekoliko aktuelnih tema, jer naprosto rješavamo pitanja iz praktičnog života”, rekao je Radojičić nakon sastanka u Banjaluci.

On je istakao da je jedna od zajedničkih tema i naplata poreza na nepokretnosti, koju od Nove godine mogu da preuzmu lokalne zajednice, saopšteno je iz Gradske uprave.

“I jedni i drugi imamo interes da se poboljša obuhvat i da se provjeri koliko ima prijava i šta se sve naplaćuje”, rekao je Radojičić.

On je istakao da je Banjaluka u ovom momentu zainteresovana za kontrolu obuhvata i ispravnosti prijava.

“Vidjećemo koji je to optimalan model i naša odjeljenja za finansije biće u kontaktu”, naglasio je Radojičić.

S obzirom na to da je ponovo otvorena mogućnost za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, Radojičić je rekao da Grad Banjaluka ima oko deset hiljada predmeta u rješavanju i da će dobiti hiljade novih, te da je to dugotrajan i komplikovan posao.

Radojičić je rekao da je razgovarano i o najboljim rješenjima u sportu s obzirom na to da Banjaluka ima usvojen novi program i pravilnik u sportu, te da od septembra započinje pilot projekat “Sport u osnovnim školama”.

Oba grada rade i strategiju razvoja i u procesu su “BFC” resertifikacije, odnosno sertifikacije gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Mićić je naglasio da postoji mnogo zajedničkih tema i problema građana koje treba rješavati, jer se oni, kako je naglasio, prvo obraćaju lokalnim zajednicama.

“Od Banjaluke se može puno naučiti i želimo sve dobre prakse da prenesemo iz jednog grada u drugi”, kaže Mićić.

On je rekao da je danas razgovarano i o tome da li bi trebalo neke dobre ideje ili probleme dva grada zajednički kandidovati i pred Vladu Republike Srpske ili republički parlament kada je riječ o pojedinim zakonskim rješenjima, poput zakona o srednjem i osnovnom obrazovanju s ciljem da privreda dobije kvalitetaniji kadar.

/nezavisne/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.