Februar 06, 2019

Revolucionarno: Proklijalo seme na Mesecu FOTO

Revolucionarno: Proklijalo seme na Mesecu FOTO

Semenke koje je kineska misija “Čang’e 4” ponela na Mesec su proklijale, javila je Kineska nacionalna svemirska agencija, a prenose svetski mediji. Ovo je prvi put da je bilo kakva biološka materija počela da raste na Mesecu, te se ovaj događaj smatra veoma značajnim korakom u dugoročnom istraživanju svemira.

Misija “Čang’e 4” je prva misija koja je sletela na tamnu stranu Meseca. Letelica se na ovaj deo Meseca spustila početkom januara, a na njoj su se našli instrumenti za istraživanje tla. 

Neke biljke do sada već su uzgajane u svemiru, na primer na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ali nikada do sada to nije učinjeno na Zemljinom prirodnom satelitu. 

Krompir i pamuk 

Sposobnost i iskustvo uzgoja biljaka na Mesecu značajno je za sve druge projekte dugoročnih svemirskih misija, kao što je putovanje na Mars koje bi trajalo oko dve i po godine, navodi Bi-Bi-Si. 

To bi značilo da bi astronauti mogli da koriste hranu iz sopstvenog uzgoja u svemiru, smanjujući time potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se ponovo snabdeli namirnicama. 

Kineski državni mediji objavili su u utorak da su iz semenki pamuka nikle prve biljčice, a službeni glasnik vladajuće Komunističke stranke Kine “Pipls dejli” objavio je na Tviteru i prve fotografije izdanaka. Pritom je napisao kako je to “bio prvi biološki eksperiment čovečanstva na Mesecu”.View image on Twitter

View image on Twitter

CGTN@CGTNOfficial

#BREAKING China’s Chang’e-4 probe lands successfully on far side of the moon at 10:26 a.m. BJT Thursday, marking the first ever soft-landing in this uncharted area4,9935:12 AM – Jan 3, 20191,942 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Fred Votson, astronom iz australijske opservatorije, rekao je za BBC da su ovo veoma “dobre vesti”. 

“Ovaj uspeh ukazuje na to da možda u budućnosti neće biti nekih nepremostivih problema za astronaute da uzgajaju u kontrolisanim uslovima sopstvene useve na Mesecu”, dodao je Votson. 

“Postoji veliko zanimanje za postavljanje baze na Mesecu, koja bi mogla da služe kao stajalište prilikom letova na Mars, jer je relativno blizu Zemlje”, objasnio je. 

Postavljanje temelja za budućnost 

Šef projekta mini-ekosistema u misiji “Čang’e 4” 

Si Gensin rekao je da bi nam znanje o rastu biljaka u okruženju s malom gravitacijom omogućilo da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze. 

On je dodao i da bi na primer, pamuk mogao da se koristi za odeću, dok bi krompir mogao da bude izvor hrane za astronaute, a uljana repica za ulje. 

Lunarna sonda “Čang’e 4” sletela je 3. januara na tamnu stranu Meseca, a ovo sletanje je znak sve većih ambicija Kine u svemiru. Sonda “Čang’e 3” je 2013. godine postala prva svemirska letelica koja je sletela na Mesec, posle sovjetske sonde “Luna 24” koja je to učinila 1976. godine.View image on Twitter

View image on Twitter

People’s Daily, China@PDChina

First in human history: A cotton seed brought to the moon by China’s Chang’e 4 probe has sprouted, the latest test photo has shown, marking the completion of humankind’s first biological experiment on the moon1,5182:49 AM – Jan 15, 2019846 people are talking about thisTwitter Ads info and privacy

Kineska misija “Čang’e 4” analiziraće tlo i meriti temperature kako bi došla do novih saznanja o kataklizmičkom sudaru iz kojeg je nastao Mesec kako bi otkrila poreklo vode koje ima neočekivano mnogo u tlu našeg prirodnog satelita. 

Prema informacijama Sinhue, kineske državne novinske agencije, sonda je na Mesec ponela malu biljku Arabidopsis, za koju se očekuje da će izrasti u prvi cvet na Mesecu. U sondi se nalaze i voćne mušice i kvasci. 

Proučavaće i krater 

Modul “Čang’e-4” proučavaće krater Von Karman, koji se nalazi unutar bazena Južni pol – Aitken, za koji se smatra da je nastao prilikom snažnog udara nekog drugog nebeskog tela u površinu Meseca. 

S obzirom na to da je sletela u krater Von Karman, sonda će moći da proučava mesto na kojem je veliki asteroid, prečnika većeg od 500 kilometara, udario u površinu Meseca i stvorio bazen SPA. 

Udarac je bio toliko jak da je verovatno probio spoljašnji deo kore Meseca, a sonda bi mogla da prikupi uzorke koji bi mogli naučnicima da daju odgovore i omoguće bolji uvid u unutrašnju strukturu i istoriju nastanka Zemljinog prirodnog satelita.

/b92/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.