Oktobar 14, 2019

Rusi pronašli tajni sastojak koji lek protiv raka čini efikasnijim

Rusi pronašli tajni sastojak koji lek protiv raka čini efikasnijim

Ruski naučnici otkrili su da dodavanjem „hormona sna“, odnosno melatonina u lekove protiv raka na bazi vitamina A pojačava njihovo dejstvo i pomaže u smanjenju nivoa toksičnosti

Ruski naučnici otkrili su da dodavanjem „hormona sna“, odnosno melatonina u lekove protiv raka na bazi vitamina A pojačava njihovo dejstvo i pomaže u smanjenju nivoa toksičnosti, prenosi list „Internešenel džurnal of molekjular sajensis“.

Kako se navodi, naučnici su proučavali kako kombinacija melatonina i smanjene koncentracije retinoinske kiseline utiču na razvoj tumorskih ćelija akutne leukemije kod čoveka.

Naime, njihova kombinacija je rezultirala smanjenjem broja ćelija raka za 70, a deljenje ćelija za 64 odsto, precizirala je Olga Krestinina iz Instituta za teorijsku i eksperimentalnu biofiziku pri Ruskoj akademiji nauka.

Inače, melatonin je hormon odgovoran za regulisanje spavanja, a ujedno je i jak antioksidant koji može da uništi agresivne molekule unutar ćelija.

Naučnici su smanjili dozu retinoinske kiseline i dodali veliku količinu melatonina, a zatim su tu kombinaciju supstanci uveli u kulturu ćelija obolelih od raka, dobijenih iz malignog tumora pacijenta, koji je umro od akutne mijelocitne leukemije.

Eksperimenti su pokazali da kombinacija tih preparata efikasno uništava ćelije raka čak i nakon što je koncentracija retinoinske kiseline smanjena 100 puta u poređenju sa količinom vitamina A, koji se danas koristi u borbi protiv raka.

Kako naučnici objašnjavaju, kombinacije melatonina i retinoinske kiseline su naročito efikasno suzbijali sintezu proteina Bcl-2, koji štiti ćelije obolele od raka od „samouništavanja“.

S obzirom na to da je melatonin prisutan u ljudskom organizmu i da je njegov uticaj na telo dobro istražen, može se očekivati da lekovi uskoro uđu u fazu kliničkih ispitivanja.

sputniknews.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.