Septembar 24, 2020

RUSIJA Crvi koji su odleđeni nakon više od 40 hiljada godina živi su, kreću se i jedu

RUSIJA  Crvi koji su odleđeni nakon više od 40 hiljada godina živi su, kreću se i jedu

Dva crva koja su 42 hiljade godina bila zaleđena u permafrostu, tzv. vječnom ledu, vratila se u život i trenutno se smatraju najstarijim živim bićima na našoj planeti.

Drevni nematodi (valjkasti crvi) se kreću i jedu prvi put nakon doba pleistocena – geološke epohe u historiji naše planete, koja je trajala od prije 2,5 miliona do prije 11.550 godina.

Naučnici su ih oživjeli u Petrijevoj posudi, objavio je tim ruskih naučnika koji su ovaj podvig napravili s kolegama s Princeton univerziteta.

– Prvi put smo prikupili podatke koji demonstriraju sposobnost multićelijskih organizama na dugotrajnu kriobiozu (mirovanje izazvano niskim temperaturama) u naslagama permafrosta na Arktiku – napisali su autori studije.

Oko 300 prethistorijskih valjkastih crva je odleđeno u laboratoriji Instituta u Moskvi i analizirani su za studiju. Dvije ženke su pokazale znake života u maloj, ali nevjerovatnoj pobjedi za uključene istraživače.

– Naši podaci pokazali su sposobnost multićelijskih organizama da prežive dugoročnu kriobiozu u uvjetima prirodnog krioočuvanja. Jasno je da ovo dokazuje da su nematodi iz pleistocena imali veoma adaptivne mehanizme koji mogu biti praktičnog značaja za povezane grane nauke, kao što su kriomedicina, kriobiologija i astrobiologija – kazali su naučnici.

Oba crva su došla iz područja Jakutske oblasti, najhladnijeg područja u Rusiji. Jedan je star 32 hiljade godina, a drugi 47 hiljada godina.

/avaz/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.