Rusija o presudi Karadžiću: Antisrpski sud!

Rusija o presudi Karadžiću: Antisrpski sud!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocijenilo je danas da je suđenje bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pokazalo pristrasnost i politizaciju suda u Hagu.


“Sažetak objavljen na sajtu pokazuje ozbiljne nedosljednosti koje su od samog početka primjetne na suđenju Karadžiću. Baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje”, naglasilo je ministarstvo u saopštenju, prenosi TASS.

Dodaje se da je haški mehanizam naslijedio nedostatke Tribunala za bivšu Jugoslaviju i odlučio da ignoriše ove okolnosti, slijepo prateći svoju antisrpsku agendu čime je još jednom pokazao pristrasnost i politizaciju tandema Tribunal-Rezidualni mehanizam.

Tokom zasjedanja Rezidualnog mehanizma za krivične sudove o Karadžiću, svjesno su izbačene nezakonite akcije zemalja NATO-a tokom vojnih operacija na prostoru bivše Jugoslavije, navodi Ministarstvo.

Dodaje se i da haško pravosuđe nije pokazalo pravo raspoloženje za otkrivanje brojnih zločina komandanata Bošnjaka i kosovskih Albanaca, prenosi Sputnjik.

“Namjerno su izbačene protivpravne radnje zemalja NATO tokom vojnih operacija u bivšoj Jugoslaviji. Iako je dobro poznato da su razmjere civilnih žrtava i uništavanje civilne infrastrukture kao posljedica tih akcija, uključujući kontaminaciju značajnih područja osiromašenim uranijumom, veoma značajni”, saopštilo je rusko Ministarstvo.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je juče Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u ratu u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih godina.

/mondo/


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.