Septembar 23, 2019

Ruski naučnici oživljavaju životinju staru 42.000 godina (VIDEO)

Ruski naučnici oživljavaju životinju staru 42.000 godina (VIDEO)

Naučnici su ubeđeni da će uspeti da iz ćelija 42.000 godina starog fosila ždrebeta kloniraju tu praistorijsku, izumrlu vrstu i da je vrate u život!

Ovaj pokušaj da se obnovi davno nestala vrsta konja poslužila bi kao utabavanje puta kasnijim pokušajima oživljavanja džinovskog vunenog mamuta.

Ovo ždrebe, staro najviše dve nedelje kada je uginulo, sačuvano je skoro u savršenom stanju u sibirskom permafrostu — zoni večitog snega i leda, čitavih 42.170 godina, tvrde naučnici. Nakon višemesečnog intenzivnog rada na smrznutom konju, zajednički istraživački tim Ruskih i južnokorejskih naučnika optimističan je da će doći do ćelija potrebnih za kloniranje primerka lenskaja vrste koja je izumrla pre oko 4.000 godina. Pokušaji će biti nastavljeni do kraja aprila, rekao je izvor iz Severoistočnog federalnog univerziteta u Jakutsku.

Njihov projekt je toliko poodmakao da tim već bira majku koja će imati istorijsku ulogu u rađanju ždrebeta izumrlog konja, piše Dejli Mejl.

„U prvom pokušaju kloniranja za surogat majku će najverovatnije biti korišćena korejski konj. Trebalo bi da se savršeno uklopi. Već neko vreme se za kloniranje koristi ta vrsta i tehnologija je savladana do savršenstva“, rekla je doktorka koja učestvuje u tom projektu Lena Grigorjeva.

Ta vrsta konja je prilično stara i naslednik je mongolskog konja.

Druga opcija je da se koristi jakutski konj, pasmina iz istočnog Sibira koja je naslednik vrste lenskaja. To su konji koji mogu da podnesu temperature do minus 60 stepeni Celzijusa.

/novosti/


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.