October 19, 2018

SA KRSTAJIĆEM PRED ŽREB ZA MUNDIJAL: Neka nas sreća malo pogleda

SA KRSTAJIĆEM PRED ŽREB ZA MUNDIJAL: Neka nas sreća malo pogleda

MOSKVA, Bog te video! Mnogo je vremena prošlo od 1930. i skoro tronedeljnog putovanja Jugoslovena poštanskim brodom u Urugvaj. Danas su neka druga vremena. U njima je Srbija već u četvrtom šeširu i zavisi samo od srećne ruke neke od fudbalskih legendi. Danas u 16 časova u moskovskom Kremlju, u Državnoj palati unutar zidina drevnog zdanja, posle žreba svet će saznati ko će na koga sledećeg leta na Svetskom prvenstvu koje se prvi put održava u najvećoj zemlji na planeti.

“Novosti” su, juče ujutro, sa vršicoem dužnosti selektora “orlova” Mladenom Krstajićem napravile uvod u događaj od kojeg donekle zavisi i sudbina reprezentacije na Mundijalu. Jer, nije svejedno ako Srbija nagazi na “minsko polje” sa velikanima, ili upadne u grupu o kojoj će bar do juna sledeće godine moći da priča sa manje tenzije.

– Oseća se neka pozitivna atmosfera o kojoj fudbalski svet mnogo priča. Došli smo do trenutka kada ćemo da saznamo sa kim će reprezentacija na megdan sledećeg leta. Ne volim da nagađam i predviđam. Još pre desetak dana sam rekao da imam želju da budemo u grupi sa Rusijom, domaćinom iz bratske zemlje. Sve ostalo je do žreba. Neka i nas sreća malo pogleda – kaže Krstajić za “Novosti”.

Pitanje je do kada će Krstajić uz svoje ime da nosi i profesionalnu dužnost vršioca dužnosti selektora. Zapravo, pitanje za njega je bilo hoće li za sedam meseci ponovo u Rusiju, ali tada na čelu našeg tima?

– U Rusiju dolazim sledećeg leta sto odsto! Kao selektor ili kao navijač Srbije – odmah je uz osmeh odgovorio Krstajić.

Naravno, pitanje o tome ko će naslediti Slavoljuba Muslina i ko će sa funkcijom selektora na SP nije za Krstajića. Pitaju se predsednik FSS Slaviša Kokeza i direktor reprezentacije Goran Bunjevčević. Njih dvojica su sinoć doputovali na žreb u Moskvu.

– Meni je period od poslednjih godinu dana sa reprezentacijom mnogo značio. Video sam kako funkcionišu stvari u reprezentaciji, a azijska turneja na kojoj sam na dva meča vodio Srbiju mi je rekla sve. Kada je u timu dobra atmosfera, kada postoji zajedništvo i vedar duh, fudbalska reprezentacija može sve, i može da se nosi sa svakim. Dobra atmosfera je temelj svega. Pitanje o mom budućem statusu bih ostavio onima koji odlučuju o tome – dodaje Krstajić.

Srbija je sa prosekom od 27,5 godina jedna od “starijih” selekcija koja će sledećeg leta doći na Mundijal.

– To je dokaz da smo iskusan tim, ali i da je vreme da polako uvodimo mlade snage. Azijska turneja je bila idealan test za neke mlađe igrače i, na moje zadovoljstvo, oni su svi položili taj test. I dokazali da će nam prosek godina na Mundijalu u Rusiji biti malo bolji. Uostalom, azijska turneja je i meni značila. Prvo da vidim koliki su skeptici bili neki ljudi u vezi sa mnom, a kasnije da dokažem koliko mogu – zaključuje Krstajić.

Srpski trio će iz prvih redova u Kremlju gledati šta izlazi iz četiri šešira. Navijači žele put bez trnja. Krstajić čeka sednicu Izvršnog odbora FSS, a igrači sledeći jun da dokažu da nisu slučajno dobili šansu da dokažu da se fudbalska Srbija diže iz pepela.

BRAZILCE IZVLAČILI ČETIRI PUTA
NAŠA reprezentacija je bila akter 11 šampionata sveta, a u grupi se najčešće sastajala sa Brazilom – četiri puta. U društvu Nemačke bili smo tri puta, a po dvaput Francuske, Škotske (ne igra u Rusiji), Kolumbije i Meksika.
Od zemalja koje su na SP 2018, u grupi smo po jednom bili sa Švajcarskom, Rusijom (SSSR), Španijom, Argentinom, Urugvajem, Iranom i Australijom. Na Mundijalu 2010, kada smo prethodni put igrali, bili smo spojeni sa Nemačkom, Ganom i “kengurima”.

PO ZONAMA
*EVROPA (14): Belgija, Hrvatska, Danska, Engleska, Francuska, Nemačka, Island, Poljska, Portugalija, Rusija, Srbija, Španija, Švedska, Švajcarska.
*AFRIKA (5): Egipat, Maroko, Nigerija, Senegal, Tunis.
*JUŽNA AMERIKA (5): Argentina, Brazil, Kolumbija, Urugvaj, Peru.
*AZIJA (5): Australija, Iran, Japan, Saudijska Arabija, Južna Koreja.
*KONKAKAF (3): Kostarika, Meksiko, Panama.
*OKEANIJA (0)

PRVI ŠEŠIR
Rusija
Nemačka
Brazil
Portugalija
Argentina
Belgija
Poljska
Francuska

DRUGI ŠEŠIR
Španija
Švajcarska
Engleska
Kolumbija
Meksiko
Urugvaj
Hrvatska
Peru

TREĆI ŠEŠIR
Island
Kostarika
Švedska
Tunis
Egipat
Senegal
Iran
Danska

ČETVRTI ŠEŠIR
Nigerija
Australija
Japan
Maroko
Panama
Južna Koreja
S. Arabija
Srbija

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.