Septembar 18, 2020

Kako Mići Mićiću uspjeva da bude dobar sa “svima”, a evo šta i sam kaže a kako drugi tumače!

Kako Mići Mićiću  uspjeva da bude dobar sa “svima”, a evo šta i sam kaže a kako drugi tumače!

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, kao rijetko koji funkcioner, uspijeva da balansira između svoje SDS i republičkih institucija koje predvodi SNSD.

Upravo to smo vidjeli prije dva dana, na proslavi Krsne slave Bijeljine kada su kraj njega stajali predsjednik RS i SNSD Milorad Dodik, lider SDS Vukota Govedarica i ostale zvanice.

Mićić kaže da ga ne zanima kako se to tumači u političkim krugovima, a da je njegov cilj da od Bijeljine napravi otvoren grad u koji su svi dobodošli.

– Došao nam je predsjednik Dodik, ali i ambasador Indije, predstavnici ambasade Srbije, Rusije, SAD, predstavnici gradova iz Rusije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Njemačke. I mi idemo kod njih. Dodik je predsjednik Republike i kada je rekao da će doći mi smo rekli da će biti maksimalno uvažen, kao i svi ostali. To nema nikave veze sa tim šta će biti poslije izbora – kaže Mićić za Srpskainfo.

Na spekulacije da se na ovaj način približio korak bliže Dodiku, Mićić kaže da iste priče godinama sluša, ali da su uvijek bile bez osnova.

– Kada je Ognjen Tadić bio kandidat za predsjednika RS, rečeno je neće Mićo raditi za SDS i Tadića, a Tadić je u Semberiji pobijedio za 7.000 glasova razlike. Pobijedio je ovdje i Mladen Ivanić sa 11.500 glasova. Trudićemo se da opet pobijedimo – dodaje Mićić.

Ipak, ne krije da ima dobru saradnju sa institucijama Srpske, prvenstveno sa Vladom, u kojoj je nekada bio ministar.

– Bio sam skoro pet godina u Vladi, znam tamo mnogo ljudi, znam kakvi su odnosi. Nemam druge vlade, to je i moja vlada, bez obzira što je na njenom čelu SNSD. To što ja možda nešto brže i lakše završim u vladi, ima valjda nekih zasluga u tome što sam bio dio vlade – zaključuje Mićić.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD u Bijeljini Nedeljko Ćorić tvrdi da su se odazvali zbog toga što je Sveti Pantelejmon slava svih građana, a na samo gradonačelnika.

– To nije odnos prema Mići Mićiću, nego način na koji se mi odnosimo prema svim izabranim i imenovanim funkcionerima. Našeg gradonačelnika priznajemo kao izabranog čovjeka koji obavlja svoju dužnost, iako smo mu opozicija. Ukazujemo na stvari koje nisu dobre, ali poštujemo njegovu funkciju. Kada bismo svi u Republici poštovali funkcionere, ne bismo imali milion problema koje danas imamo – kaže Ćorić za Srpskainfo.

Dodaje da Mićić jednako ima dobar odnos prema institucijama RS, što smatra normalnim.

– Bez obzira što smo opozicija, nećemo da uradimo ništa što je na štetu grada. Za mnoge odluke glasamo jednoglasno. Direktor sam preduzeća koje ima odličnu saradnju sa gradskom upravom. Ne možemo zato što smo drugačije politički orjentisani da pravimo probleme, ne samo jedni drugima, nego i ljudima koji žive na ovom području – zaključuje Ćorić.

Politikolog Srđan Perišić kaže da su odnosi Mićića i lokalnog SNSD na distanci, ali da gradonačelnik i potpredsjednik SDS zato ima korektnu saradnju sa Banjalukom, posebno sa Dodikom.

– Da li to može da znači nešto u budućnosti? Može ako SDS na idućim izborima doživi debakl i ako se u tom slučaju dese previranja u stranci. U tom slučaju bi Mićić mogao da se odvoji, da formira svoju stranku i da pri tom zadrži sve svoje glasače u Semberiji. Može da ide u koaliciju sa Dodikom. Ne da bude lider na nivou Republike, nego da bude dobar ministar ili predsjednik Vlade – kaže Perišić.

Regionalni lideri SDS

Prema riječima Perišića, fenomen Mićića je u tome što je najjači u Bijeljini, ali ne i u svojoj stranci, što se vidjelo prije nekoliko godina u neuspjelom pokušaju da bude predsjednik SDS.

– U posljednjih deset godina, SDS nema jednog lidera, nego regionalne lidere. Mićić jeste specifičan, ali nema harizmu da bude predsjednik SDS i da se tako postavi prema republičkim istitucijama. Toga je on svjestan, kao i svojih kvaliteta i zato čvrsto drži vlast u Bijeljini i to koristi da ima dobre odnose sa svima ostalima. To je pokazao pozivom Dodiku da dođe na slavu grada – zaključuje Perišić.

/srpskainfo/

 

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.