October 17, 2018

SAD ĆU DA TE K… /VIDEO/Jedna slika stara 35 godina je dokaz koliko je ovaj jugoslovenski film bio lud i otkačen

SAD ĆU DA TE K…  /VIDEO/Jedna slika stara 35 godina je dokaz koliko je ovaj jugoslovenski film bio lud i otkačen

Film “U raljama života” iz 1984. godine, sniman po romanu “Štefica Cvek u raljama života” Dubravke Ugrešić, reditelja Rajka Grlića govori o rediteljki srednjih godina s komplikovanim emotivnim životom koja snima sapunicu.

Među kultnim replikama iz filma koje se i danas prepričavaju izdvaja se scena u kojoj lik Trokrilnog (Bata Živojinović) Štefici Cvek (Vitomira Lončar) nekoliko puta govori “Sad ću da te karam”.

Sada smo u prilici da vidimo fotografiju sa snimanja te čuvene scene, a na njoj su reditelj Rajko Grlić i glumci Vitomira Lončar i Velimir Bata Živojinović.

Prema rečima Vitomire Lončar, ova scena je snimana dva dana, a ona i Bata Živojinović se posle snimanja nikada nisu družili, čak nisu ni sedeli za istim stolom na festivalima na kojima je film gostovao.

Ovo je inače bio najgledaniji film te godine u Jugoslaviji, osvojio je i brojne nagrade između kojih i “Zlatnu arenu” za režiju i muziku.

Film se isticao britkom i efektnom satirom na stanje u tadašnjoj Jugoslaviji kao i razbijanjem raznoraznih tabua, kao što je spominjanje zlostavljanja na Golom otoku, ali i međuetničkim odnosima, uključujući izrugivanje etničkih stereotipova o Srbima i Hrvatima.

/Blic/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.