SAMO JAŠI SVI SMO NAŠI Vlada Srpske oporezovala i kamate na kredite za investicije

SAMO JAŠI SVI SMO NAŠI Vlada Srpske oporezovala i kamate na kredite za investicije

Privrednici u Srpskoj nezadovoljni su poslednjim izmenama Zakona o porezu na dobit kojima se po prvi put oporezuju i kamate na kredite namenjene za investiranje.

Zakon o porezu na dobit do početka prošle godine RS propisivao je da se na kamate na kredite koje su firme podigle kako bi investirale ne plaća porez jer su one posmatrane kao trošak.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Međutim, izmenama ovog zakona koje su stupile na snagu početkom 2017. precizirano je da se kamate neće oporezovati, ali samo ako iznose do 30 odsto poreske osnovice. Na kompletan iznos kamata koji prelazi 30 odsto poreske osnovice firme plaćaju porez od 10 odsto.

To je dovelo do ogromnog nezadovoljstva privrednika, posebno onih koji imaju velike kredite koje su iskoristili za investranje.

– Praktično, to znači da svako ulaganje preduzeća koje se ostvaruje iz kredita se ograničava, odnosno u potpunosti guši jer se ne prizanju kamate koje su plaćene na sredstva koja se ulažu – kažu sagovornici Kapitala. Dodaju da će s obzirom na razvijenost privrede RS i posebno nemogućnost ulaganja iz sopstvenih izvora, sporna odredba dovesti do pada investiranja, pa čak i potpunog zaustavljanja ulaganja.

Vlasnik konsultantske kuće „Rakić advisory“ Dejan Rakić kaže da gotovo sve firme imaju problem, jer veliki broj njih finansira investicije kreditom, ostvaruje malu dobit, a sada mora da plaća porez i na kamate na te kredite.

On kaže da su izmene Zakona o porezu na dobit stupile na snagu početkom prošle godine, ali da su privrednici postali svesni nameta koje su one donele tek nedavno kada su izrađivali završne račune.

Prema ovim izmenama privrednici sada nemaju pravo na odbijanje poreza na kompletan iznos kamata na kredite koje su uzeli za investiranje, nego im se kao trošak priznaju kamate koje iznose do 30 odsto poreske osnovice za tu godinu.

– To konkretno znači da ako ste uzeli kredit od 10 miliona KM na koji obračunate kamate iznose milion KM, vi biste prema dosadašnjem rešenju platili 100.000 KM manje poreza na dobit, jer su kamate tretirane kao trošak. Međutim, izmenama zakona predviđeno je da tih milion KM kamata nije u potpunosti oslobođeno poreza, već je oslobođeno samo do 30 odsto osnovice poreza na dobit. To znači da bi firma morala imati dobit od 3 miliona da bi joj se milion KM kamata tretirao kao trošak – rekao je Rakić.

Direktor sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić rekao je da je Komora upoznata sa ovom odredbom i da su se pojedini privrednici žalili zbog toga.

/capital.ba,Blic /

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.