Februar 06, 2019

Samos – komadić raja na Mediteranu

Samos – komadić raja na Mediteranu

Grčko ostrvo Samos, savršeno mesto za opušteni odmor i uživanje. Zeleno ostrvo bogate istorije, predivnih plaža, odličnog, nadaleko čuvenog vina, ukusne hrane i zanimljivih izleta

Nepregledno more maslina i borova ispresecano rekama i jezerima gde se čuje samo šuštanje vetra, zujanje pčela i pesma zrikavaca. Prelepe plaže i uvale okupane suncem. Živopisne, krivudave uličice u kojima se skladno nižu tipične, bele kuće sa jarko plavim prozorima. Obilje arheoloških nalazišta i spomenika koji svedoče o staroj grčkoj kulturi. Svež brancin, meki kalamari i pečeni kozji sir koji se služe uz nadaleko čuveno, slatko, samosko, zlatno žuto, muskatno vino. Ukratko, carstvo harmonije i lepote koje budi čula i poziva na opušteno uživanje. Baš takvo je ostrvo Samos. Iako deseto po veličini u Grčkoj, masovni turizam ga, srećom, još nije “osvojio”. Zbog toga, u ovom komadiću raja, površine 477,4 kvadratnih kilometara, na kojem živi oko 60.000 stanovnika, treba uživati dok se ne pojavi na mapi velikih svetskih turoperatora.

Samos je ostrvo na raskršću puteva, pa ne čudi što je Arheološki muzej bogat vitrinama sa neprocenjivim kulturno-istorijskim blagom. Ovde su prošli Ahajci, Persijanci, Vizantijci, krstaši, Turci, a pored vojnih, ostrvske luke “osvajali su” i trgovački brodovi sa raznih meridijama. Na ovom ostrvu rođen je Pitagora, čuveni filozof i matematičar čiji je otac bio bogati trgovac, pa je sinu mogao da priušti najbolje moguće obrazovanje. Zanimala ga je astronomija, filozofija, astrologija, medicina, a voleo je i da putuje. Na putu ka Egiptu, gde je trebalo da studira, bio je zarobljen od strane Persijske vojske, pa je kao rob podučavao persijskog princa. Posle četiri decenije lutanja po svetu vratio se na Samos prepun iskustva i znanja i osnovao je filozofsku školu koju su mogle da pohađaju i devojčice, što je u ono vreme bilo nečuveno.

Na ovom ostrvu rođen je i slavni basnopisac Ezop. To je, takođe, rodno mesto najvažnije boginje grčkog panteona, Here. Ona je, kako legenda kaže, rođena pod drvetom masline, u izmaglici reke, a na Samosu se nalazi njeno svetilište, zvanično najstariji hram u Grčkoj, u kojem se venčala sa Zevsom. Na tom “venčanju milenijuma” jela se ambrozija i pilo opojno slatko vino, po kome je ostrvo i danas čuveno.

– Najbolji period za posetu hramu je početak avgusta kada se organizuju svečane procesije od Herinog svetilišta do Pitagorinog spomenika, u kojima učestvuju prelepe devojake obučene u bele tunike – kaže Bojana Mihajlović iz “Kontikija” i dodaje:

– Samos je zeleno ostrvo bogate istorije, divnih plaža, odličnog vina, ukusne hrane, brojnih manifestacija i zanimljivih izleta i odgovara ukusu naših turista. Na ovom ostrvu se može uživati u pravom odmoru, na kakav su navikli oni koji su nekada letovali na Jadranu.

Posebnu pažnju turista na ostrvu Samos privlači gradić Pitagorio koji ima lepu prirodnu luku, ulice popločane kamenom, male hotele sa ljubaznim domaćinima i hranu neodoljivog ukusa i mirisa.

Iako većina turista voli kosmpolitsku atmosferu Pitagorija, najlepše plaže se nalaze 19 kilometara severnije – oko glavnog grada. Plaže Camadu i Lemonakija deli vidikovac, a oba zaliva ušuškana su pod okriljem borove šume. More na Samosu je azurno plavo i kristalno čisto, pa nije ni čudo da i “komšije” sa turske obale, koja je udaljena samo 800 m, rado dolaze ovde na kupanje.

Na Samosu u šali vole da kažu da ujutru, zahvaljujući besprekornoj tišini koja ovde vlada, mogu da čuju i petlove iz Male Azije. Zanimljivo je da na ovom ostrvu boravi manje od 2.000 izbeglica. Ovde se retko iskrcavaju jer se preko puta nalaze turistička mesta Kušadasi i Efes. Blizina turske obale je velika prednost, jer turisti imaju mogućnost da vide Efes, antički grčki grad koji su osnovale Amazonke.

ARHEOLOŠKI MUZEJ I VODOVOD

Obavezno odredište turista na Samosu je i izuzetno bogat arheološki muzej u kome se može videti neverovatan prikaz migracija i trgovine na Mediteranu, ali i enterijer antičke kuće, kao i svetilište sa položenim žrtvama. Prilikom posete ostrvu, turisti mogu i da prođu kroz planinu, kroz vodovod dugačak 1.036 metara koji je probijen u 5. veku pre naše ere, a graditelji ovog inženjerskog čuda, koji su u isto vreme kopali sa dve strane planine, “omašili” su proračun za samo pola metra!

ZAŠTIĆENO OSTRVO PATMOS

Do Patmosa, majušnog ostrva koje nema aerodrom, hotele i turiste u toplesu, najlakše se stiže sa Samosa. Ovo ostrvce je pod zaštitom UNESK-a, jer je stari grad zahvaljujući pravoslavnoj crkvi u potpunosti očuvan. Ovde se nalazi i čuvena pećina Apokalipse.

 

OPOJNO MUSKATNO VINO

Vinom sa Samosa su trgovali Atinjani i Rimljani, pa je stizalo i do Španije. Francuzi uvoze 60 odsto proizvodnje i koriste ga za šampanjac. Sada se vino, koje proizvodi 3.000 vinara, može kupiti svuda u svetu i popiti za pričešće u svim grčkim crkvama.

Izvor: Novosti

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.