Februar 25, 2020

Sat vremena pušenja nargile kao 100 popušenih cigareta!

Sat vremena pušenja nargile kao 100 popušenih cigareta!

Pušenje nargile postalo je veoma popularna društvena aktivnost poslednjih godina. Mnogim ljudima nargila predstavlja alternativu pušenju cigareta zbog različitih ukusa. Problem je što je vrlo popularna među sve mlađom populacijom. Koliko je ta navika štetna i ima li načina da se deca zaštite?

Ne samo srednjoškolci već i osnovci, neretko posle nastave odu da se opuste upravo u nargila baru.  Svetska zdravstvena organizacija kaže da je jedna šiša jednaka kao 20 popušenih cigareta, što znači da ako deca jedan sat puše nargilu, to je kao sto i više popušenih cigareta.

„Prva posledica upotrebe nargile je, nažalost, zabluda mladih koji misle da je to manje škodljivo, da je manje štetno nego cigarete, iz prostog razloga što su maskirane raznim ukusima, ali postoje vrlo opasne posledice, isto kao i kod cigareta – akutne posledice gde dolazi do povećanja krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, trovanja ugljen-monoksidom“, upozorava Ika Pešić, doktorka Kliničkog centra Srbije.

„I tu je mnogo veća količina ugljen-monoksida, preko 15 puta više nego kod cigareta, jer tu ugljen-monoksid proizilazi iz sagorevanja duvana i iz sagorevanja tog uglja. Tu su i veoma opasne i štetne kancerogene materije, teški metali, toksične materije koje izazivaju ozbiljna oboljenja – karcinom pluća, karcinom ždrela“, objasnila je dr Pešić.

Prema njenim rečima, dodavanjem nargile od jednog do drugog pušača dolazi do raznih infekcija i prenosivih bolesti, poput tuberkuloze, herpesa, gripa, hepatitisa i to je ono što je izuzetno opasno jer je taj nastavak plastičan i na njemu se dugo zadržavaju i bakterije i virusi i ti nastavci se ne menjaju često bilo u kućnim uslovima ili nargila barovima.

/rts/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.