Saznajte kakvo će biti ljeto ove godine!

Saznajte kakvo će biti ljeto ove godine!

U najnovijem izvještaju koji je objavila IBM kompanija “Veder kompani”, a prenio Rojters, ovo ljeto biće za veći deo Evrope toplije ali i vlažnije od prosječnog.

Količina padavina pogotovo u junu i julu biće iznad prosječnih vrednosti, navodi se dalje u izvještaju.

“Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim delovima Evrope”, stoji u izveštaju “Veder kompani”.

Istovremeno, u izveštaju je redukovana ranija prognoza za maj, tako da će prema najnovijim podacima ovaj mjesec biti hladniji od prosječnih vrijednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim dijelovima Skandinavije biti topliji i suvlji, a slićno se očekuje i u Nemačkoj. Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim dijelovima Evrope gdje se očekuje znatno više padavina od prosjeka i niže temperature.

Srpski RHMZ tako, na primer, prognozira da u maju bude čak 19 kišnih dana.

Kada je riječ o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se pak hladnije vreme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, s dosta padavina. Nijemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na sjeveru biće im hladnije nego inače. Kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje se da jun bude topliji, ali i vlažniji od prosjeka.

Slična predviđanja su i za jul. S tim da prognoza za više padavina ostaje za Njemačku i dijelove Britanije i Skandinavije. U našim krajevima, bar kako stoji u tom izvještaju, očekuje se toplije vrijeme od uobičajenog i suvlje.

(B92)


About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.