September 26, 2018

Saznajte ko vam se “nakačio” na Wi Fi

Saznajte ko vam se “nakačio” na Wi Fi

Jednostavna aplikacija  će vam „na srpskom“ otkriti ko se to „ušunjao“ na vašu Wi-Fi vezu.

Bez obzira na to što ste svoj Wi-Fi ruter i vezu zaštitili lozinkama i ko zna čime, neko se, izgleda nakačio na vašu internet vezu i „srče li, srče“ vaš internet. Određenim postupcima moguće je vidjeti i bez aplikacije ko su uređaji, koji su nakačeni na vašu mrežu, ali samo putem Mac adresa. Kad vidite prikačene uređaje putem njihovih Mac adresa potrebne su vam i Mac adrese vaših uređaja, koje potom morate da uporedite sa adresama prikačenih uređaja i tek onda ste u prilici da „provalite“ koji je od prikačenih uređaja uljez.

Isključujte Wi-Fi noću. Postoji, naravno i praktičnije rješenje – Who’s on my WiFi aplikacija!

Preuzmite aplikaciju za Android besplatno i pokrenite je. Prvi korak je skeniranje lokalne mreže, o kojoj ćete dobiti informacije i listu prikačenih spravica. Svaka će biti predstavljena ikonicom (telefon, tablet, PC, neka druga), ime uređaja, IP adresa, gateway koji sprava koristi, dvije DNS adrese i drugi podaci o uređaju i mreži.

Na osnovu ovih podataka gotovo odmah ćete znati o kojem uređaju se radi i da li je vaš ili nije. Nakon toga isključite taj uređaj sa mreže i promjenite lozinke, naravno.

Problem s radom aplikacije može da nastane zbog nepotpunog ispisa imena uređaja, umjesto kojeg može da stoji samo ime proizvođača Wi-Fi modula ili ime proizvođača uređaja, što je u velikom broju slučajeva dovoljno da otkrijete uljeza.

(mondo.rs)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.