August 03, 2020

Sećanje na Zorana Đinđića VIDEO/FOTO

Sećanje na Zorana Đinđića VIDEO/FOTO

Na današnji dan pre 14 godina ubijen je Zoran Đinđić. Sve izgovorene metafore i svi epitafi ispisani ovim povodom davno su se izlizali i postali su dosadni zveket (političkih) narikača od kojih mnogi i dalje parazitiraju zajedno sa mahovinom na njegovom sanduku.

sorti_djindjic_14_god_vesti_blic_safe

I kad ih čovek, iz godine u godinu svakog 12. marta sluša, počinje da ima više poštovanja za one koji su ga iskreno mrzeli ili ga i dalje mrze nego za te čuvare lamenta kog jednom godišnje teatralno izvuku, proparadiraju s istim, i onda odu dalje sa onim konobarskim rečima na usnama “šta smo ono ovde imali”.

Mnogi koji su se kleli u njegove ideje prvom prilikom su ih razmenili na političkoj pijaci za pakt s onima koji su ga za života satanizovali, spuštajući kočnicu na pušci čiji će oroz povući kažiprst neke budale kome su oči služile samo da nišani, a ne da se istima osvrne oko sebe.

Cilj mi je da se vlast u Srbiji meri po tome šta je od postojećih realnih šansi svojim trudom i veštinom iskoristila za zemlju, a ne po tome kako lepo priča, udvara se narodu i kakve dobre namere ima

Zoran Đinđić

Kada je u svoj politički kredo upisao manifest istinskih promena zaparloženog društva i države, on je, istovremeno, tim činom izdao poternicu protiv sebe i na čelu i grudima iscrtao metu u koju su od tada ciljali milioni cevi, dok na kraju kroz jednu od njih nije otposlat i metak. Srbija je na živog Đinđića gledala s podozrenjem i sumnjom, a razumela ga je tek kad joj više nije mogao pomoći.

Dr Zoran Đinđić

Foto: RAS Srbija / RAS SrbijaDr Zoran Đinđić

Da je ta Srbija pročitala ono što je Đinđić napisao pre nego što će postati političar, verovatno ga opet ne bi do kraja razumela, ali bi ga bar za nijansu više poštovala. I možda bi ta nijansa bila dovoljan pancir da zaustavi ono tane koje su najgori od nas tociljali u tami čaure i u sopstvenom pomračenju, računajući kako će im se, ako Đinđića uklone s puta, taj put pretvoriti u široku autostradu na kojoj za njih više neće biti nikakvih prepreka. Pa, koliki je to onda bio čovek taj Đinđić kad je mogao da prepreči ceo put i nije se mogao zaobići, nego je morao biti uklonjen? Očigledno, preveliki.

I nije problem što je stajao na putu, već što je nameravao da ga asfaltira, a ovi svati su i dalje hteli makadamom. Plašila ih je nedokučivost budućnosti u koju je on bio zagledan jer je pretila izvesnosti njihove prošlosti. Nervirala ih je njegova energija jer su, s pravom, slutili da bi u toj viziji Srbije i oni morali da rade. Ljutila je ih je Đinđićeva namera da im u ruke da štap i nauči ih da pecaju umesto da im servira gotove filete.

Nisam došao na ovo mesto da budem popularan. Došao sam da obavim istorijski posao – uvođenje reda u Srbiji, a taj prvi koji uvodi red je uvek nepopularan.

Zoran Đinđić

Nije Đinđić bio svetac niti je imao takvih ambicija. Jednog smo bili posvetili, pa se zbog toga još krstimo i levom i desnom, drugog upravo uzdižemo u nebesa i kad se on, sporadi sebe, skloni iznad oblaka, čudićemo se što je kiša slana.

Oni koji Đinđiću crtaju oreol iznad glave – rade to da bi se oni sklonili ispod njega. Oni, pak, što ga predstavljaju kao đavola – time samo maskiraju sopstvene roščiće, trozubac i repinu.

Nema više pouka nad grobom Zorana Đinđića. Ako ste ih iskreno željni, pročitajte bar neku njegovu knjigu i shvatićete ko je bio i šta je hteo. Paradoksalno, oni koji su ga ubili to su znali, bez da sriču slova u rečima koje je ispisao. Nikakva nadnaravna moć, već čist životinjski instikt da se zaštiti sopstveni brlog. Zato i dalje zalivaju džunglu!

Dan koji je potresao Srbiju – 12. mart 2003.

Đinđić je ubijen na ulazu u zgradu Vlade Srbije. Na Đinđića je izvršen atentat u 12.25 časova, kada je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i stomaka, a povredama je podlegao u 13.30 časova u Urgentnom centru u Beogradu.

Nekoliko časova od ubistva, u Srbiji je uvedeno vanredno stanje i proglašena trodnevna žalost.

Foto: TV B92 / Promo

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva Đinđića bili su nekadašnji komandant raspuštene JSO Milorad Ulemek Legija, i pripadnici zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum. Kum i Šiptar ubijeni su 27. marta u pokušaju policije da ih uhapsi.

U policijskoj akciji “Sablja” uhapšen je neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović, kao i nekoliko članova raspuštene JSO, ali i brojni pripadnici zemunskog klana.

U avgustu 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

U obrazloženju presude Đinđićevim ubicama, između ostalog, navedeno je i da je to političko ubistvo, da je upereno protiv države, ali do danas nije razjašnjena politička pozadina ubistva i mogući nalogodavci.

Latinka Perović i Dubravka Stojanovićo Đinđiću

Za “Blic nedelje” o Đinđiću pisale su istoričar i publicista Latinka Perović i istoričar profesor dr Dubravka Stojanović.

– I danas, četrnaest godina posle ubistva Zorana Đinđića, srpsko društvo je, zamenom teza o uzrocima i posledicama sloma Srbije na kraju 20. veka, ostalo u nesporazumu s njim, ali je danas, čini se, taj nesporazum mnogo jasniji – napisala je Perović za “Blic”.

Profesor dr Dubravka Stojanović za “Blic nedelje” kaže da je Đinđića ubila država na čijem je čelu bio, ali da ćemo na otkrivanje pravih razloga kao i naručilaca ubistva, ipak pričekati. Opširnije pročitajte u štampanom izdanju “Blic nedelje”.

Sećanje

Filozof:Zoran Đinđić, premijer Srbije(2001. – mart 2003.)

Rođen je 1. avgusta 1952. godine u Šamcu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu i već tada je primećen među mladim disidentima. Osnovne studije završio je vrlo brzo, za tri i po godine.

Doktorat:Jirgen Habermas, nemački filozof i sociolog

Jedan od najistaknutijih filozofa druge polovine 20. veka bio je mentor Đinđiću prilikom doktorata 1979. na Univerzitetu u Konstancu, u Nemačkoj, na temu “Problemi utemeljenja kritičke teorije društva”.

Politika:Dr Dragoljub Mićunović, prvi predsednik Demokratske stranke

Foto: Dalibor Danilović / RAS Srbija

Uz Zorana i Đinđića i još 11 intelektualaca 1989. godine učestvovao je u obnavljanju Demokratske stranke. Bio je to početak političke karijere Zorana Đinđića. Na čelo Demokratske stranke Zoran Đinđić je došao početkom 1994. godine i na toj je poziciji ostao do smrti.

Petoktobar: Protesti DOS-a u Beogradu

Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

Đinđić je bio jedna od ključnih ličnosti promena u Srbiji 2000. godine i vođa Demokratske opozicije Srbije (DOS), kada je, posle masovnih protesta 5. oktobra, zbog pokradenih izbora smenjen Slobodan Milošević.

Pobednik: Prvi demokratski premijer (5. januar 2001. godine)

Vlada kojom je predsedavao Zoran Đinđić formirana je 25. januara 2001. godine. Započela je ambiciozne reforme, socijalne i ekonomske, a posle mnogo godina zategnutih odnosa uspostavljene su dobre relacije sa Zapadom.

Haškitribunal:Izručenje Miloševića (Beograd, 28. jun 2001. godine)

Foto: Paul Vreeker / EPA;

Vlada Zorana Đinđića zalagala se za saradnju sa Haškim tribunalom, a za vreme njenog mandata uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

Ugledu svetu: Magazin “Tajm” Političari trećeg milenijuma

Foto: Promo

I pre nego što je postao premijer Srbije, Zoran Đinđić uživao je ugled u svetu. Američki magazin “Tajm” odao mu je veliko priznanje i uvrstio ga 1999. godine među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma.

Oproštaj:Sahrana, Beograd (15. mart 2003. godine)

Zoran Đinđić je sahranjen 15. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U pogrebnoj povorci koja se kretala ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

 

IZVOR: BLIC

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.