Decembar 15, 2019

Seks mitovi: U koje vjerujete, u koje ne?

Seks mitovi: U koje vjerujete, u koje ne?

Za neke od ovih mitova vjerovatno znate da su samo to – mitovi, drugi će vas možda iznenaditi.

10. Veliko stopalo, veliki penis

Potpuno netačno! Mjerenjem dužine penisa i dužine stopala 104 muškarca, istraživači Univerziteta u Londonu dokazali su da ne postoji veza između veličine ova dva dijela tijela. Takođe su otkrili da “udaljnost” između palca i kažiprsta na ruci ne može da vam pomogne da procijenite koliki “ponos” ima muškarac.

9. Vagina se “opusti” od seksa

Uvriježeno je mišljenje da će vagina usljed redovnog seksa postati opuštenija, šira. Stručnjaci kažu da to uopšte nije tačno i da je takva teorija nastala zbog toga što društvo želi da posrami promiskuitetne žene. Osim toga, mišići vagine su prirodno elastični, što znači da se nakon seksa vraćaju u prvobitni položaj. I nakon porođaja, vagina vraća svoj oblik, doduše za to je potrebno i do šest mjeseci.

8. Masturbacija je loša za zdravlje

Davno se vjerovalo da masturbacija ima negativne efekte na zdravlje – da može dovesti do sljepila, neplodnosti, pa čak i do psihičkih problema. Čak i danas, mnogi smatraju da često samozadovoljavanje reflektuje nezdravu seksualnu želju. Međutim, ne postoji nijedan dokaz za to, naprotiv – stručnjaci kažu da masturbacija ima brojne pozitivne efekte na zdravlje. “Solo akcija” kod žena smanjuje rizik od infekcija grlića materice i rizik od dijabetesa tipa 2, a kod muškaraca se time smanjuje rizik od raka prostate.

7. Afrodizijaci stvarno djeluju

Još od Antičke Grčke postoji vjerovanje da određene namirnice povećavaju seksualni apetit. Ostrige, čokolada i med samo su neke od namirnica koje navodno stimulišu želju za seksom. Međutim, istraživanja su pokazala da ove namirnice ne sadrže nikakve sastojke koje bi mogle da utiču na libido. Najvjerovatnije objašnjenje za afrodizijake je, tvrde stručnjaci, placebo efekat.

6. Muškarci misle samo o seksu

Ne baš buvkalno, ali postoje neke teorije da prosječan muškarac na seks pomisli svakih sedam sekundi. To je, naravno, još jedan od mitova jer to znači da bi muškarac za sat vremena na seks pomislio čak 514 puta, odnosno 7.200 puta dnevno! Istraživanje Univerziteta u Ohaju pokazalo je da prosječan muškarac na seks pomisli oko 19 puta dnevno, a prosječna žena oko deset puta. Ista studija pokazala je da muškarci o hrani i spavanju razmišljaju koliko i o seksu! Dakle, defitnitivno ne misle samo o seksu…

5. Seks tokom menstruacije je bezbjedan

Mnogi misle da žena ne može da zatrudni tokom seksa u “onim danima” jer je tada već oslobođena jajna ćelija. Ipak, tu postoji problem jer rijetko koja dama ima regularan menstrualni ciklus i ovulaciju. Recimo, žene kod kojih menstruacija traje duže može da se preklopi sa ovulacijom, što znači da su one plodne i tokom tih dana. Drugi problem je što spermatozoid može da živi nekoliko dana, i da nakon menstruacije oplodi jajnu ćeliju. Dakle, ne rizikujte!

4. “Povuci se na vrijeme” metod zaštite

To je vjerovatno jedan od najčešćih načina “zaštite” od neželjene trudnoće, ali je efikasan u samo 73 odsto slučajeva, u poređenju sa prezervativima koji pružaju 98 odsto zaštite. Drugi problem je što muškarac ne mora da ejakulira u vagini da bi žena ostala u drugom stanju. Naime, sperma se ne proizvodi samo tokom ejakulacije, već će na penisu tokom seksa uvijek biti malo sperme. Trebalo bi da znate da jedna kap sperme sadrži milion spermatozoida, što znači da i na taj način žena potencijalno može da zatrudni.

3. Samo žene mogu da dožive višestruki orgazam

Ovo je samo donekle tačno. Muškarac može da doživi nekoliko orgazama zaredom, ali ne može da ejakulira pri svakom od njih. Tako što će zaustaviti stimulaciju pred ejakulaciju, muškarac može da doživi “seksualnu euforiju” koliko god puta želi, a da zapravo ne ejakulira. Doduše, ovu tehniku nije lako usavršiti – potrebno je dosta samokontrole i jaki karlični mišići.

2. G-tačka

Da li G-tačka postoji ili ne, jedna je od najčešćih tema u vezi sa seksom. Na osnovu studije koju je 2009. godine sproveo Kraljevski koledž u Londonu, zaključeno je da ako G-tačka i postoji, nema nikakvih naučnih dokaza za to. Istraživanje je sprovedeno na 900 pari identičnih blizanaca, koji su popunjavali upitnike o svom seksualnom iskustvu. Ispostavilo se da jednojajčani blizanci nemaju isto mišljenje o tome gdje se nalazi G-tačka, te da je to samo psihološki fenomen.

1. Veličina je važna

Koliko veličina penisa utiče na zadovoljstvo tokom seksa, tema je o kojoj se vječno raspravlja. Zvanični stav naučnika nakon istraživanja je da veličina “alatke” nema nikakvog uticaja na seksualno zadovoljstvo žene. Prosječna dužina penisa u erekciji je 14 centimetara, što je otprilike i prosječna dubina vagine. Ukoliko je penis previše veliki, seks može biti bolan i neprijatan. Osim toga, većina nervnih završetaka nalazi se na ulazu vagine, što znači da za stimulaciju tih nerava nije potrebna velika “alatka”.

Izvor:Mondo.ba

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.