Semberac u čamcu Matematičke gimnazije, veslačka trka maturanata danas u Beogradu

Semberac u čamcu Matematičke gimnazije, veslačka trka maturanata danas u Beogradu

Tradicionalno takmičenje beogradskih maturanata u organizaciji Beogradske hronike i Veslačkog kluba Crvena zvezda, okupiće više stotina maturanata, veslača . Smisao trke nije samo sportsko nadmetanje već i afirmacija sporta i druženja

Od 21 beogradske gimnazije, učestvuje 18, odnosno više od 200 takmičara.

U čamcu Matematičke gimnazije nastupa Nikola Stevanović iz Bijeljine.

Veslaj za svoju školu” je revijalna veslačka trka, takmičenje se odvija u Savskom rukavcu. Akciju realizuje čitava novinarska redakcija koja svakodnevno priprema emisije „Jutarnji program” i „Beogradsku hroniku”.

Dubravka Aleksić, urednica emisije „Beogradska hronika” i inicijatorka projekta je ideju dobila gledajući trku „Oksford” – „Kembridž”. Naravno, prilagodila je našim uslovima, okolnostima i mogućnostima:

“Ovo je revijalna manifestacija kojom se obeležava kraj školovanja maturanata- gimnazijalaca. Cilj je lepo druženje vršnjaka, afirmacija timskog duha i drugarske saradnje, kvalitetna zabava mladih kroz sportsku aktivnost i fer plej. Želeli smo da „Veslaj za svoju školu” bude događaj koji će svima koji su angažovani, uz neizostavno matursko veče i ekskurzije – ostati u najlepšem sećanju. Hteli smo da na što lepši način doprinesemo da maturanti, u svom „prtljagu za život u svetu odraslih” – ponesu još neke lepe uspomene, koje će da ih raduju ili ohrabruju dalje, kroz život…”.

Novina ovogodišnje veslačke trke beogradskih maturanata „Veslaj za svoju školu” je što će učesnici sami snimiti video spotove u kojima će predstaviti svoje timove. Spotovi će biti emitovani u emisijama Beogradska hronika i Jutarnji program RTS-a, kao i na nalozima ovog projekta na Fejsbuku i Jutjubu. Za bezbednost učesnika veslačke trke maturanata brinu se treneri Veslačkog kluba “Crvena Zvezda”, koji održavaju i pripremne treninge sa učesnicima.

Manifestaciju “Veslaj za svoju školu” podržali su i brojni sportisti, pevači, glumci i druge javne ličnosti poput Ivane Španović, Miloša Bikovića, Bajage, NBA zvezde Nikole Jokića, Ašhen Ataljanc…

Miloš Biković: „Svim učesnicima akcije „Veslaj za svoju školu” želim lep početak proleća, želim im da provedu jedan lep vremenski period života koji će posvetiti reci i fer takmičenju ali i da nešto novo nauče. Mislim da je ova akcija predivna!”.

Finalna trka akcije „Veslaj za svoju školu” je u petak, 20. aprila u Savskom rukavcu, uz direktan prenos tokom emisije „Beogradska Hronika”, koja će sa tog mesta biti i emitovana uživo.

U prethodnih pet godina takmičenja, učestvovalo je oko 600 beogradskih maturanata. Toliko ih je bilo samo u čamcima – mnogo više bilo ih je u publici, u svojstvu navijača.

Šesta veslačka trka Beogradskih maturanata

Veslaj za svoju školu” je revijalna veslačka trka, u kojoj timove čine i momci i devojke (po mogućstvu oni koji nisu aktivni sportisti). Takmičari veslaju u galijama, čamcima koji su namenjeni početnicima u veslačkom sportu. U timovima su i devojke i mladići a same gimnazije odlučuju koliko će biti jednih, a koliko drugih. U svakom čamcu sa svojim učenicima vesla i po jedan profesor iz njihove škole. Kako su i srednje škole bile zainteresovane za ovu trku a zbog brojnosti nismo mogli da ih sve uključimo, svake godine u trci učestvuje i po jedna srednja škola-i to po azbučnom redu. Ove godine, veslaće maturanti Srednje Baletske škole “Lujo Davičo”. Dva puta je do sada manifestacija „Veslaj za svoju školu” dobila velika priznanja. Prvi put, pre nekoliko godina ,kada su maturanti-učesnici akcije „Veslaj za svoju školu” učestvovali u svečanom otvaranju Evropskog prvenstva u veslanju, kao specijalni gosti. Sportsko društvo “Crvena Zvezda” dodelilo je ovoj manifestaciji prestižno priznanje “Akcija godine”.

/RTS,semberske/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.