October 22, 2018

Semberci uspješni u proizvodnji duvana

Semberci uspješni u proizvodnji duvana

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u Velikoj Obarskoj posjetio domaćinstvo Milenka Gotovčevića, jednog od najpoznatijih duvanara sa područja Semberije. Osim duvana koji godišnje gaji na oko pet hektara, ovaj domaćin proizvodi i pšenicu na 15 hektara i kukuruz na pet hektara.
– Pored problema sa kojima se suočavamo da bismo uspjeli da ostvarimo profit od sadnje duvana, ostao sam vjeran proizvodnji ove industrijske biljke, s obzirom na to da je naše zemljište najpogodnije za sadnju duvana. Probleme nam predstavljaju suše i nedostatak radne snage, s obzirom na to da ova proizvodnja zahtjeva mnogo fizičkog rada. Zahvalan sam na pomoći sa republičkog i lokalnog nivoa u vidu podsticaja, ali bi nam dodatna pomoć dobrodošla, jer nam je proizvodnja zbog raznih spoljnih faktora nesigurna – naveo je Gotovčević.
On ističe da je jedan dio duvana zasadio početkom maja i trenutno okopavaju te usjeve, a u drugoj polovini maja, koja je optimalni period za sadnju duvana, planira da zasadi drugi, veći dio.
– Pored ukućana, potrebno nam je još radnika, s obzirom na to da oko duvana ima mnogo posla koji zahtjeva ručni rad, dosta vremena i snage – pojašnjava duvanar iz Velike Obarske.
Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je prilikom posjete da je osim proizvodnje žitarica i kupusa, po čemu je Semberija poznata, u ovom kraju zastupljena i proizvodnja duvana, kojoj je potrebna pomoć sa svih nivoa vlasti.
– Proizvodnja duvana iziskuje dosta napora jer je nije moguće obavljati samo mašinama. Dobra stvar je što je porasla otkupna cijena i što postoji organizovan otkup preko preduzeća „Duvan“ iz Bijeljine. Takođe, postoje podsticaji koji pomažu da se proizvodnja što bolje realizuje, ali ono što je najpotrebnije ovim domaćinima jeste radna snaga – zaključio je Mićić.
On je izrazio i zadovoljstvo zbog namjere dva Milenkova sina da ostanu u porodičnom domaćinstvu i da nastave da se bave poljoprivredom, jer je sadnja duvana prilika da se dobro živi od svog rada.
– Uz iskustvo oca i snagu mladih generacija uspjeh je zagarantovan – ocijenio je Mićić.

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.