September 24, 2018

SEMBERIJA Velika ljubav djece i konja

SEMBERIJA Velika ljubav djece i konja

Semberska ravnica nekada se nije mogla zamisliti bez konja i zaprege, koji su bili osnovna snaga u polju. Mehanizacija je u vijeku iza nas ipak zauzela mjesto vučnoj snazi, a po kojeg konja danas možemo zateći tek kod strastvenih ljubitelja ovih plemenitih životinja.

Konji koji su jako cijenjeni u svijeti i za čiju kupovinu i održavanje se toše milionske sume, na našem podneblju su skoro pa sigurno izgubili bitku sa mehanizacijom kada je riječ o radu na polju, ali i sa savremenim tehnologijama ako govorimo o rekreaciji ili sportu.

Danas je u Semberiji mali broj domaćinstava, uglavnom seoskih koji imaju ovu životinju u svojoj štali. Konji su prirasli za srce Stanislavu Saši Jovanoviću iz sela Popovi kod Bijeljine, koji se trudi da ljubav prema njima prenese I na mlađe generacije.

Nada za ponovno vraćanje starog sjaja konjima i konjičkom sportu jeste sve veća želja čovjeka za povratak prirodi.

Aleksandra Tihi već dvije godine jaše. Kaže da je to smiruje I opušta, a njen primjer slijede i njene drugarice.

U ljudskoj istoriji konj je imao važnu ulogu, kao jahaća, tegleća i radna životinja.O izuzetnoj ulozi konja u životu čoveka svjedoče brojne narodne pjesme i priče, koje opisuju konje kao istorijske ličnosti, a pominju se i u mitologiji. Ostaje nada da neće ostati samo u sjećanju te da će semberska ravnica ponovo odjekivati galopom ovih životinja.

(BN)

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.