August 09, 2020

SEZONA POČELA Šta nas čeka na putu do Grčke

SEZONA POČELA Šta nas čeka na putu do Grčke

TURISTE koji se ovog leta upute ka Grčkoj očekuje nova deonica auto-puta kroz Makedoniju, veće putarine, iste cene u vanpansionskoj potrošnji, ali i nedoumica kako će se naplaćivati nove takse koje su uvedene za noćenje turista.

Ono što je sigurno, poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju biće otvorena za desetak dana na trasi Koridora 10, od Demir Kapije do Smovica kod Đevđelije u dužini od 28,2 kilometra i na njoj će se naplaćivati putarina. To znači da će svi koji se zapute tim pravcem u Grčku na more imati dodatni trošak od jednog i po evra, koliko se kroz Makedoniju već plaća na tri mesta. Takođe, “zeleni karton” (košta oko 2.000 dinara) će i ove godine biti potreban za tranzit kroz Makedoniju do Grčke, iako je ministar za transport i veze Makedonije Goran Sugareski najavio da je u Skoplju napravljena radna grupa koja bi uskoro trebalo da reši i problem oko međunarodnog osiguranja.

Otvaranje poslednje deonice auto-puta kroz Makedoniju ipak ne znači da treba očekivati savršeno putovanje, bez gužvi, do grčke granice. Vlasnici turističkih agencija koji su proteklih dana prolazili kroz susednu zemlju kažu da je raskopano dvadesetak kilometara starog auto-puta ispred Demir Kapije i da do sada nije urađeno više od polovine. Veliko je pitanje da li će ovi radovi biti gotovi do početka letnje sezone, pa i dalje mogu da se očekuju uska grla do Evzonija.

Kada je Srbija u pitanju, deo auto-puta kroz Grdeličku klisuru će do leta negde biti potpuno završen, a negde jedna strana, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. Kako je najavila, biće odlučeno da li će saobraćaj biti pušten parcijalno pre letnje sezone ili će se sačekati do kompletnog završetka deonice. Svih 26 kilometara dela “Evropskog koridora 10” kroz Grdeličku klisuru bi trebalo da bude završeno do jeseni. S obzirom na to da su na istočnom kraku „Koridora 10” ka Bugarskoj otvorene nove deonice auto-puta, kao i da za tranzit kroz ovu zemlju ne treba „zeleni karton”, mnogi će se odlučiti da za Grčku putuju preko Sofije, naročito ako putuju do Tasosa ili na Halkidiki.

Ono na šta vozači takođe moraju da računaju je merenje prosečne brzine na svim deonicama auto-puta u Srbiji, koje će biti aktivno od maja.

Kao što je i najavljivano prošle jeseni, grčka vlada je uvela nove takse za sve turiste po broju noći koje provedu u ovoj zemlji. Tako, recimo, oni koji spavaju u apartmanima treba po noći da izdvoje pola evra, u hotelu sa tri zvezdice jedan i po, u hotelu sa četiri zvezdice – tri, a u pet zvezdica – četiri evra po danu. Nažalost, u domaćim agencijama još ne znaju gde će i kako će se ova taksa naplaćivati, a ostaje nedoumica da li će turisti morati da je pokažu carinicima na granici.

– Iluzorno je očekivati da će je naplaćivati gazdarice apartmana, a nije realno ni da to rade vodiči, jer ne mogu da uzmu novac od putnika i ne daju im nikakvu potvrdu da su platili – kaže Srđan Andrejević iz “Argusa”. – Nije realno ni da se taksa plati u autobusu, iako je tako najjednostavnije, jer to moraju da urade Grci.

Takođe, mnogi vlasnici apartmana su našim agencijama prodali termine još pre uvođenja novih taksi. U svakom slučaju, jedino mesto gde bi neko mogao da proverava da li su naši turisti taksu platili je grčka granica, a početak sezone u maju pokazaće kako će se u praksi primenjivati ova odluka.

Cene vanpansionske potrošnje u Grčkoj će, najverovatnije, biti iste kao lane. Trenutno u Haniotiju radi samo jedan restoran brze hrane i jedna pekara, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi koliko će koštati omiljena brza hrana naših turista. Lane je giros mogao da se kupi za oko dva evra, dok je neskafa u barovima na plaži (sa uključenom ležaljkom i suncobranom) koštala oko tri evra.

– Ne očekujem da će se cene mnogo razlikovati od prošlogodišnjih. Za Vaskrs sam se u Lefkadi uverio da su cene hrane i piva u restoranima iste kao i lane – od kraja maja do kraja septembra – ističe Andrejević.

CENE PUTARINA

Ukoliko na put krećete iz Beograda, pred vama su tri naplatne rampe u Srbiji: Niš 800 dinara, Doljevac 210 i Preševo 80 dinara. Za one koji kreću iz severnijih krajeva Srbije, putarina na deonici Subotica – Beograd iznosi 320, a na deonici Novi Sad – Beograd 210 dinara. U Grčkoj do Halkidikija nema naplatnih rampi, dok se ka ostalim pravcima očekuje da cene putarina budu na nivou prošlogodišnjih.

/NOVOSTI/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.