October 21, 2018

SKUD „Semberija“ iz Bijeljine slavi veliki jubilej: Čuvari tradicije sedam decenija

SKUD „Semberija“ iz Bijeljine slavi veliki jubilej: Čuvari tradicije sedam decenija

Srpsko kulturno – umetničko društvo “Semberija” iz Bijeljine ove godine obeležiće 63 godine postojanja i rada. Njihov prioritet je očuvanje narodnog stvaralaštva, običaja, kulture srpskog naroda

Ovo društvo, sa  više od 500 članova u nekoliko sekcija, od kojih je sekcija narodnih igara ono po čemu su prepoznatljivi, kontinuirano postiže zapažene uspehe u zemlji i u inostranstvu.

Prvaci Republike Srpske u folkloru u narednom periodu svoje umeće nastaviće da pokazuju i na mnogim međunarodnim festivalima i turnejama.

Direktorica SKUD “Semberija” Bijeljina, Branka Savčić Marković, naročito je ponosna na folklorne sekcije, žensku vokalnu etno grupu, baletsku školu, ali i mušku vokalnu etno grupu.

– Najveći cilj nam je da decu sklonimo sa ulice i da ih naučimo običajima i onome što su znali naši predaci. Nasleđe nacije je vredno i ne smemo dozvoliti da to naše blago padne u zaborav – kaže Savčić Marković.

Umetnički direktor i koreograf SKUD “Semberija”, Goran Perkić, kaže da je ovo društvo ponos Bijeljine i cele Semberije.

– Predstavljamo se sa 15 koreografija. Sigurno je da bi repeortar bio i bogatiji da imamo vise novca za nabavku nošnji koje su veoma skupe. Zahvalni smo na podršci gradskoj upravi i brojnim donatorima – kaže Perkić.

Ono što je za svakog člana SKUD-a najbitnije jeste da se prilikom svakog nastupa, predstavi u najboljem svetlu.

Svjetlana Terzić ponosna je što može da kaže da je član jednog od naboljih kulturno umetničkih društava na ovim prostorima i to punih 17 godina.

– Stekla sam mnogobrojne prijatelje širom sveta i posetila krajeve koje sigurno ne bih imala priliku da vidim. Bila sam u Engleskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji… Zahtevno je i traži dosta odricanja ali ako volite folklor, igru i pesmu, ništa nije teško – kaže ova devojka.

Ovo društvo neguje uglavnom srspko narodno stvaralaštvo, ali u bogatom repertoraru su i koreografije, muzika i pesma drugih naroda. Sačuvati narodno stvaralaštvo, unaprediti ga i učiniti primamljivim novim generacijama, misija je koju decenijama uspešno ostvaruju.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.