October 22, 2018

SLUČAJNO STE PRITISNULI TIPKU „DELETE“: Evo kako možete vratiti obrisani sadržaj

SLUČAJNO STE PRITISNULI TIPKU „DELETE“: Evo kako možete vratiti obrisani sadržaj

Bilo kome se može dogoditi da slučajno obriše važan dokument, fotografiju, video zapis

 Evo nekoliko trikova i softverskih alata pomoću kojih možete vratiti obrisano ako djelujete brzo

Obrišete li datoteku u Windowsima, prilično su veliki izgledi kako će prvo završiti u Recycle Binu. Osim, naravno, ako ste ga pri brisanju zaobišli tako što ste pritisnuli tipku Shift. Ako je datoteka u Recycle Binu, vratit ćete ju razmjerno jednostavno u najvećem broju slučajeva. Ako nije… Pa, tu avantura počinje.

Obrisane datoteke u Windowsima ne bivaju odmah i fizički uklonjene s računalnog diska. Ostaju pohranjene u posebnim dijelovima diska sve dok ne pofali memorije pa ih ‘pregazite’ novim datotekama. Stoga je moguće vratiti cijelu datoteku ili dio nje.

Mudro je napraviti sigurnosnu kopiju (backup) najvažnijih podataka i redovno ju osvježavati. Ako ste to učinili, moguće je kako će obrisana datoteka biti među kopijama.

Ako je obrisana datoteka među onima koje redovno sinkronizirate s računalnim oblakom moguće je kako ćete naći kopiju ako vaš pružatelj usluga nudi takvu mogućnost. Popularni servisi poput Dropboxa, Googleovog Drivea, iClouda ili OneDrivea u pravilu rapolažu takvom značajkom, ali ne smijete predugo čekati kako bi ju aktivirali.  Obično će obrisane datoteke čuvati do 30 dana.

Recuva može poslužiti za povrat svih vrsta datoteka s računalnog diska, USB sticka ili vanjskog čvrstog diska. Pitat će koji tip datoteka tražite i na kojoj lokaciji. Potragu možete suziti ili produbiti. Kad završi, ponudit će popis pronađenih datoteka i tražiti uputu kamo ih smjestiti. Osnovno izdanje je besplatno, Pro košta 19,95 američkih dolara.

EaseUS Data Recovery možete koristiti za Windows ili macOS. Poslužit će za povrat datoteka s računalnog diska, USB sticka ili vanjskog čvrstog diska, kao i sa SD kartica, MP3 playera, kamera, RAID konfiguracija…

Prikazat će sve partcije vašeg čvrstog diska kako bi mogli odabrati pojedinu za pregled, a možete odabrati i pojedini disk te mapu kao i tražiti određene vrste datoteka, odnosno po nazivu. Prikazat će gdje je sve otkrio obrisane datoteke, posložene po mapi ili vrsti, s podacima o nazivu, veličini, datumu… Također omogućava dubinski pregled.

S besplatnim izdanjem možete povratiti samo do 500 MB izgubljenih podataka u jednom pregledu. To je moguće povećati do dva GB ako podijelite poveznicu na aplikaciju na društvenim mrežama. Za više ćete morati platiti 69,95 američkih dolara.

Besplatno izdanje Active Unerasera nudi mogućnost povrata datoteka sa čvrstog diska (u računalu ili vanjskg), USB stickova i SD kartica. Uz to, možete poništiti brisanje oštećenih particija diska, a softver podržava i RAID konfiguracije.  Prikazat će particije vašeg diska, uključujući i obrisane, skupa s obiljem podataka (kapacitet, slobodni prostor, stanje diska i tome slično).

Pronađene obrisane datoteke bit će prikazane u mapama u kojima se nalaze. Moguće ih je pretraživati. Na žalost, u besplatnom izdanju možete vratiti samo jednu po jednu datoteku. Nadogradnje s više mogućnosti koštaju 39,99 odnosno 49,99 američkih dolara.

/tportal/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.